2014 Yerel Seçimleri – Ankara

Pazar günü oy vermek için sandıklara gideceğiz. Normal şartlarda şehrimizi 5 yıllığına daha güzel bir hale getirecek, sorunlarını çözecek kişileri seçerdik ancak bu seçim iktidarın güven oylamasına dönmüş durumda. Bu seçimden çıkacak tablo, bir sene sonraki genel seçimlere kadar ülkenin nasıl bir atmosfere gireceğini gösterecek. Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için de bir ön yoklama gibi görünüyor.

Bu yerel seçimde en çok merak edilen konuların başında iki büyükşehirin el değiştirip değiştirmeyeceği geliyor. O nedenle analiz ve tahmine Ankara’dan başlamak istiyorum.

Ankara

Ankara’nın adayları; İ.Melih Gökçek (AKP), Mansur Yavaş (CHP) ve Mevlüt Karakaya (MHP). 2009 yerel seçimlerinde; AKP (Melih Gökçek) % 38.47, CHP (Murat Karayalçın) % 31.50, MHP (Mansur Yavaş) ise %26.90 almıştı. O seçimlerde Mhp için oyları böldüğü yönünde sitem vardı. Güçlü bir aday göstermeseydi oyların Chp’ye kayacağı yönünde bir düşünce hakimdi. O zamanlar ben de öyle düşünsem de şimdi tam tersini düşünüyorum. Öncelikle MHP-CHP’ye kıyasla MHP-AKP arasındaki oy geçişlerinin daha büyük olduğunu söylemek gerekir. Mhp’nin zayıf aday çıkarması AKP karşıtlığından dolayı insanlarda oyların CHP’ye kayacağı algısını doğuruyor. Fakat MHP seçmeninden CHP’ye sanıldığından çok daha düşük miktarda oy geçisi vardır. Tam tersine AKP tabanının kayabileceği en makul parti MHP’dir. Dolayısı ile MHP’nin güçlü bir aday çıkarması tam aksine CHP’nin işine gelmektedir. AKP’nin 2004 seçimlerinde % 55 olan oy oranının 2009 seçimlerinde % 38’lere düşmesindeki bence en büyük pay MHP’nindir.

Ankara için yayınlanan anket sonuçları seçimin Melih Gökçek ile Mansur Yavaş arasında geçeceğini gösteriyor. Chp’nin bu seçimde yukarıda söylediğimin aksi yönde bir miktar artısı var. O da Mhp kökenli Mansur Yavaş’ın aday gösterilmesi. Mansur Yavaş az da olsa Mhp seçmeninden oy alacaktır. Fakat genel olarak düşüncem yine yukarıdaki gibidir. Melih Gökçek’e artık oy vermek istemeyen, Akp’ye de son konjonktürde eli gitmeyecek seçmen Chp’ye değil Mhp’ye yönelecektir. Yani Akp’nin oy oranı yine büyük ölçüde Mhp’ye bağlı olacaktır. Bu sebeple oy geçişi Akp -> Mhp ve Mhp -> Chp şeklinde olacaktır.

Bu seçimde dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. O da büyükşehir belediye yasasıdır. Ankara’nın büyükşehir belediyesinin yetki sınırı bu yasa ile üç katına çıkmıştır. Hali hazırda bulunan ilçelere ilave olarak Evren, Şereflikoçhisar, Haymana, Güdül, Nallıhan, Beypazarı, Polatlı, Çamlıdere ve Kızılcahamam seçmenleri de büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullanacaktır. Şimdi bu ilçelerin 2009 yerel seçim tercihlerine yüzdesel olarak bakalım;

Evren: Mhp: 53 Akp: 44 Chp: 2 (Seçmen Sayısı: 2.200)
Şereflikoçhisar: Akp: 40 Mhp: 38 Chp: 18 (18.900)
Haymana: Akp: 41 SP: 26 Mhp: 24 Chp: 6 (6.000)
Güdül: Akp: 52 Mhp: 40 Chp: 7 (2.300)
Nallıhan: Mhp: 35 Akp: 35 Chp: 20 (9.400)
Beypazarı: Mhp: 45 Akp: 36 Dp: 14 Chp: 3 (24.500)
Polatlı: Akp: 41 Mhp: 29 Chp: 23 (58.186)
Çamlıdere: Akp: 50 Chp: 30 Mhp: 9 (3.300)
Kızılcahamam: Mhp: 52 Akp: 41 Chp: 2 (12.000)

2009 yılındaki hesaba göre büyükşehir için oy verecek yeni seçmen sayısı~= 137.000
Ankara’nın toplam seçmen sayısı ise 3 milyon civarında.. Yukarıdaki ilçelerde Chp’nin hiç bir etkisi olmadığı ortada. Bu da Akp ve Mhp lehine + %4-5 civarı bir etki demektir.

buyuksehir_siniri_3_kat_buyudu_h753

Bana göre Ankara’da seçimin kaderini Mhp’yi tercih edecek Akp seçmenleri belirleyecektir. Mhp’nin oy oranı yükseldikçe Akp’nin oy oranı düşecektir.

Son olarak anketlerden de yola çıkarak bir tahmin yapmak gerekirse Mansur Yavaş’ın Mhp’nin alacağı ortalama bir oy oranı ile seçimi kazanacağı görüşündeyim. Eğer Mhp %10’un altında kalırsa seçimi Akp kazanacaktır. Adettendir;

Melih Gökçek (Akp) : % 40
Mansur Yavaş (Chp) : % 41
Mevlüt Karakaya (Mhp) : % 15

Şu yazılar da ilginizi çekebilir...

1 Yorum

  1. 01 Nisan 2014

    […] demiştim. Mhp’nin % 10′un altında kalması durumunda Akp seçimi kazanacak tahmininde bulunmuştum. Öyle de oldu. Akp kırsalda oy kaybı yaşamadı. Yani Mhp, Akp seçmenini kendisine çekemedi ve […]

Bir Cevap Yazın