Als miyim?

Bu yazıyı okuyacak olanlar kelimenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordur ancak ben yine de bir tanım yazayım. ALS’nin açılımı “Amyotrofik lateral skleroz” ya da bilindik uzun adıyla “Motor Nöron hastalığı”. Tedavisi olmayan bu hastalıkta kasları kontrol eden motor sinir hücreleri yavaş ama geri dönülemez şekilde ölüyor ve sonucunda kasların işlevsiz kalmasına, erimesine yol açarak hastayı yatalak ediyor. Kollar, bacaklar ve gövde kaslarının işlevsiz kalmasından öte yutkunma ve solunum kasları etkilenmeye başlayınca hastalık ölümcül hale geliyor. Bu duruma gelen hastaların yapay solunum desteği alması gerekiyor. Görülme sıklığı 100 bin kişide 1-1.5 olan hastalık için hayatta kalma oranı ortalama 3-5 yıl arasındadır. Yapay solunum desteği sorunsuz sağlanabilen hastalar uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu hastalığa sahip en ünlü kişi fizikçi Stephen Hawking’dir ve 50 yıldır bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için:

Tarih 2010 ağustosunu gösterirken güzel bir tatilden dönmüştük. Her şey yolundaydı. Bir gün bacağımda bir gariplik hissettim. Sağ baldırım seğiriyordu. O zamanlar kendimi (vücudumu) dinleyen birisi olduğum için tüm dikkatim de bacağıma yönelmişti. Ertesi gün de seğirme geçmeyince hayatımın en büyük hatalarından birini yaptım ve dr.google’a (bildiğimiz google arama motoru) “seğirme” kelimesini yazdım. Ta taaa.. “ALS belirtisi” . Birisi bana “o kelime hayatının dönüm noktası olacak” deseydi ne de güzel gülerdim. Altı üstü bir arama eylemiydi değil mi? Değilmiş..

Seğirme kelimesi beni ALS belirtilerine çıkarınca ALS’nin okuduğum diğer belirtileri de vücudumda ortaya çıkmaya başladı. Örneğin “ALS hastaları sık esner” gibi bir belirtinin ertesi gününde 30 defa esniyordum. Ya da ALS hastalarının bacakları, ayakları soğuk olur yazıyorsa benim de öyle oluyordu. Ya da ne bileyim kulak çınlaması, kolay irkilme.. Bunların hepsi bende vardı. O halde als olmalıydım. Hiç unutmadığım bir an var ki o da seğirme tiplerini araştırdığım gündü. Doğru ya da yanlış hâla bilmiyorum ancak okuduğumda ALS seğirmelerinin “pop” denilecek abartılı seğirmelerden çok gözle görülmeyecek ya da çok az farkedilecek “solucan hareketi” şeklinde olduğunu öğrenmiştim. Bilin bakalım ne oldu? Ertesi güne bu tip seğirmelerle uyandım.

Araştırmalarımda ilk durağım ALS-MNH derneği oldu. İlk olarak sadece okuyarak geçirdiğim günlerden sonra bir konu açmaya karar verdim. 2 Eylül 2010 tarihinde Anksiyete / Hipokondriyazis / ALS başlıklı bir konu açtım. Şu an forumun en populer başlıklarından bir tanesi. Bunun sebebi de Türkiye’de ve dünyada azımsanmayacak kadar çok kişi als olduğundan şüpheleniyor. Hastalığın ilerleyiş şekli dehşeti artırıyor. Kanser, kalp krizi gibi hastalıklar ALS’nin yanında biraz daha düşük vahamete sahip. Açtığım bu konudan şahsımı bulan pek çok insan oldu. Arkadaş olduklarım oldu. Gerçekten yardıma muhtaç halde oluyor insan ve onların yaşadıklarını daha önce yaşadığım için tamamen empatik bir şekilde yaklaşabiliyorum.

Als olduğum düşüncesi artık kafamda net olarak oturmaya başlamıştı. Bir anlamda kaderimi kabullenir pozisyondaydım. Bu süreçte özellikle yabancı sayfalarda belirtileri, teşhis metodlarını ve tedavileri çok araştırdım. Hani bir nörolog olmak istesem konu hakkında bu kadar araştırma yapmazdım. Normal yaşamımda çalışkan bir insan değilimdir. 6 Eylül 2010’da Medhelp sayfalarında What is my disease? başlıklı sorum 7 Eylül 2010 tarihinde aynı şekilde patients like me adlı sitenin forum bölümüne Tipacow adlı kullanıcı tarafından eklendi (özel mesaj ile sormuştu). 19 Eylül 2010 tarihinde ise ALS/MND forumlarında Terrible hypochondria or what? başlıklı bir konu açtım.

2 Eylül – 19 Eylül arasında 4 farklı sitede açtığım konular yaşadığım dehşetin adeta birer kanıtı. Bir an önce bir cevap istiyordum. Evet ya da hayır. Ama kimse doktor değildi ve kimse monitörün arkasından teşhis koyamazdı.

2010 Eylül ayında 5 farklı nöroloğa gidip 2 defa EMG çekildim. Aldığım teşhisler Hipokondri, anksiyete -ki öncesinde 2 yıl anksiyete ve panik atak ile uğraşmıştım- , B12 vitamin eksikliği ve magnezyum eksiliği oldu. B12 için 5 iğne, anksiyete için cymbalta ve magnezyum için de suda eriyen tablet kullandım. Hiç biri işe yaramadı. Çünkü asıl tedavi yolu kimyasal değil zihinseldi..

EMG sonuçlarımın ikisi de temizdi, tomografi, kan testleri bir sürü test test test.. Hepsi normaldi. Tam rahatlayacaktım ki bir şey oldu. İkinci kez çekildiğim EMG’de işlemi yapan kişi bacağımın bir noktasında problem farketti. Fakat aynı noktayı ikinci kontrolünde bu sorunu göremedi. Emg’de belirli vücut kaslarına ince bir iğne sokularak kasların aktiviteleri izleniyor (Karnımdan ve çenemden bile iğne soktular). Tüm sonuçlar normalken o tek belli belirsiz nokta ALS’ye tekrar tutunmama sebep oldu. Neden sorun çıkmıştı? Neden ilkinde vardı ve ikincisinde yoktu? Belki aynı noktaya sokmamıştı.. İğneyi..

Bu sürecin ardından derin bir depresyona girdim. Yaklaşık 1 sene boyunca hiç ama hiç bir şey beni mutlu etmiyordu. Tam 1 senemi bu kaygıya harcadım. Bu süreçte tabi araştırmayı da bırakmıyordum. Süreç, alsyi dışlamaya dönüyordu. BFS’yi (Benign Fasciculation syndrome) araştırmaya başladım. Aboutbfs adında bir forum buldum ve orada yazılanları okudum. Bu dönemde kişi belirtilerini normalleştirmeye çalışıyor.. Ancak bu, ALS’yi yeterince benimseyince oluşuyor. Yani olmadığınız bu hastalığı varmış gibi kabul edip ona göre yaşayınca.. Teşhis almasanız bile..

2011 yılında araştırmayı bırakmaya karar verdim. Çünkü farkettim ki araştırdıkça daha kötü oluyorum. Tamamen bırakmadım. ALS-MNH derneğinin forum sitesini takip etmeye devam ettim. Patientslikeme’de sahip olduğunuz hastalığın gidişatını takip edebildiğiniz bir sistem yapmışlar. Orada da bilgilerimi güncellemeye devam ettim. Ve sonunda farkettim ki belirtiler değişse de hastalıkta herhangi bir ilerleme yok. Araştırmayı iyice azaltınca normal yaşama dönmeye başladım. Kaygım, ciddi düzeyde azaldı. Belirtilerin bacağımdaki seğirme dışında hepsi yok oldu (Bacağım bugün bile seğiriyor). 2012 yılında ise tamamen normale döndüm. Olmayan bir hastalıkla varmış gibi 1.5 yıl geçirdim.. Buna tıp dilinde hipokondri ya da çağa uygun olarak siberkondri deniyor.

Uzun ve yorucu bir hikayeydi benimkisi. Aslında anlatılacak daha çok şey vardır ama ben bu yazıyı başka sebeplerle yazdım. Eminim benim yaşadığım şeylerin henüz başında olan bir çok insan var. Ve onlara tavsiyelerim olacak. Madde madde yazacağım ki kolay okunabilsin..

    1. Kaygılısın, korkuyorsun. “Önümde yaşayacağım daha uzun yıllar varken nerden çıktı bu illet?” diyorsun. Korkma, bu sayfayı okuyan yüz bininci kişi değilsen ALS değilsin.
    2. İlk yapman gereken doktora gitmek. Gerekirse EMG için ısrar etmektir (Benim ilk doktorum EMG çekmemekte ısrar etmişti). ALS teşhisi klinik muayene ve EMG ile koyulur. Doktorun sana ALS değilsin dediyse ona inan. Gerçekten inan. Belki görememiştir deme. Düşün. Yüz binde bir kişide görülen hastalığı doktorunun kaçırma olasılığı yok. Kaçırdıysa bence sevin çünkü çok talihli bir insansın. Şaka. Doktoruna inan. O doğruyu söylüyor. İlk gittiğim doktorum bana hipokondri demişti. Ondan sonra 4 doktora daha gittim. Sonucu biliyorsun.
    3. Doktora gittikten sonra yapman gereken ikinci şey araştırmayı bırakmak. Tamamen bırakmak. Hiç bir şekilde ne google, ne başka bir sitede yaşadığın belirtileri araştırma. Çünkü hangi belirtiyle karşılaşırsan bir süre sonra o belirtiyi yaşayacaksın.
    4. Seğirme ALS’nin ayırt edici belirtisi değildir ve seğirmelerin büyük çoğunluğu zararsızdır. Hatta okuduğum sitelerde birisi “vücudun otomatik masaj sistemi” şeklinde esprisini yapmıştı. Boşver seğirsin bacağın kolun. Hala yürüyebiliyorsun, yiyebiliyorsun.
    5. Vücudunu dinlemeyi bırak. Bunun bir sonu yok. Vücudun çalışma şeklini görsen nasıl yaşadığına inanamazsın. Bırak o işini yapsın
    6. Eminim yukarıda saydığım maddeler sende yeterince işe yaramayacaktır. Doktorunu dinlemeyeceksin, araştırmayı bırakmayacaksın ve vücudunu dinlemeye devam edeceksin. O zaman araştırdığım testlerden bazılarını söyleyeyim. Kavanoz açmak, anahtar çevirmek, araba sürmek, yerden bir cisim kaldırmak, tek ayağının üzerinde durmak.. Bunlardan herhangi birini yapıyorsan ALS değilsin.
    7. Hayatına devam et. Çünkü ALS bile olsan yapacak bir şey yok. Ne kadar kaliteli zaman geçirirsen, senin için o kadar iyi

 

Kafanızdaki sorulara cevap bulmak isterseniz yorum bölümü açıktır. Sağlıklı, alssiz günler..

21/04/2014 tarihli ekleme: Als korkusu yaşadığım yıllarda okuduğum bir yazı dizisi bana çok yardımcı olmuştu. İngilizcesi olan arkadaşlara muhakkak tavsiye ederim:

Muscle Twitching: Is it ALS or Anxiety or BFS? Best Information for Terrified People

Not: Yukarıdaki bağlantı içerisinde verilen bağlantılarda hata var. Oradaki bağlantılara ulaşmak için: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Güncelleme: Maalesef yukarıdaki linkler ölmüş. Bunun yerine bulduğum başka benzer bağlantılar:

Twitching Muscles: Great Foot Drop Strength Tests
Muscle Twitching in Fingers? ALS Fear? Strength Tests

Şu yazılar da ilginizi çekebilir...

25.912 Yorum

  1. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Mehmet gebersem gitmem daha Dr A

  2. Mehmet dedi ki:

    Abi sebebini bari öğren neden bu kadar katısın doktora git sebebini öğren gözünü seveyim git bi ne zarar gelir ki belki bi kaç günde iyileşeceksin bence git abi şansını dene

  3. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Abi bir kere gittim halil atilla idrisoğluna adam als tanısı koydu daha gidermiyim

  4. Mehmet dedi ki:

    Alla alla bence başka bi doktora daha git böyle böyle de yaş kaç bu arada

  5. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    38 yaşım

  6. Mehmet dedi ki:

    Abi bendede bi kaç sorun var sorsam cevaplarmısın işin yoksa

  7. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Başla hangi Dr A gidim en iyisine gitmişim bu adamın elinden kac bin als hastası gecmiş sen sor sorunu

  8. Mehmet dedi ki:

    Vücudumda aklına gelebilecek heryerde seğirme oluyor inan bana ve ince işleri yaparken sakarlaştığımı farkettim yemek yerken ne bilim çay katarken sakarlaştım ve inanılmaz yavaş yapıyorum bu işleri şuan sana yazarken bile parmaklarım titriyor yanlış tuşlara basıyorum. Daha sonra yolda yürürken yada dinlenirken oluyor ayak ve el parmaklarıma seğirme ve kramp tarzı ağrılar giriyor.Son 1 ayda altı kilo verdim bunuda belirtmek istiyorum ellerimde telefonu tutarken titremeler başlıyor ama şuna eminim el hareketlerim yavaşlama kesin olarak var bide bazen yatakta yatarken bi anda irkilme oluyor ve kalbimin orda inanılmaz bir sıkıntı var böyle beni sıkan çok kötü bir sıkıntıMesela çekirdek çitlerken elimi ağzıma götürürken böyle eskisi gibi seri değilim çekirdeği böyle bazen ağzıma yerleştiremiyorum bunlar neden oluyor veysel abi

  9. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    %100 psikolojik emin ol net cevap

  10. Mehmet dedi ki:

    Nerden anladın abi nasıl bu kanıya vardın beni korkutuyor bu şeyler bir anda başladı ve artıyor bu durum

  11. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Saydığın seylerin coğunu ilk als korkusu yaşadığım dönemlerde yaşadım çatal bıcak tutamıyordum günde 10 kere kapıya carpıyordum beyin baska yerde vermesi gereken sinyali gec veriyor işte o zaman catal bıcak ta tutamazsın dengede de duramazsın

  12. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Beyin sürekli als ile mesgul ne bekliyordun

  13. Mehmet dedi ki:

    Hmm anladım abi mesela egzersiz yaptıktan sonra yürüyüş şınav Vs gibi şeyler yaptıktan sonra seğirmeler dahada artıyor bunun sebebide mi aynı durum

  14. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Benimde hareket sonrası seğirmeler cok bu olayı bende anlamadım mesela bende şınav cekince normal bir insan ın kasları ilk 10 dakika titrer bende o titremeler kadarda gün boyu devam ediyor

  15. Mehmet dedi ki:

    Ee abi ozaman bende senin gibiyim bundan bu mantık çıkıyor bak şimdi tedirginleştim

  16. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Yav ne tedirgin oluyorsun

  17. Mehmet dedi ki:

    Abi nasıl olmayım aynısı sendede olmuş ya bendede ilerlerse diye

  18. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Ya als olmuşsun gibi niye konuşuyorsun ne sende de ilerlerse

  19. Mehmet dedi ki:

    Abi dedim ya güçsüzlük var yavaşlama var diye bunlar sende ilerlemiş şuanda ya bendede ilerlerse

  20. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Birsey olmaz kafanı boşalt

  21. Mehmet dedi ki:

    Anladım çipralek kullanıyorum sabahları 5 mg inş faydası olur elimden geldiğince yürüyüş yapıyorum bakalım inş kafamı boşaltırım bide ayın 20 sinde emg var veysel abim

  22. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Deli gibi zırt pırt emg ye giriyorlar ya :) hiçmi üşenmiyorsunuz ya abicim siz böyle ömür boyu her korkudan sonra emg ye mi gireceksiniz

  23. Mehmet dedi ki:

    Abi benim daha ilk emg daha önce hiç yaptırmadım bide benim ki galiba iğnesiz olacak iğneli değil

  24. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Gerekli görürse onuda yapar sinir ölçümü yapacak işte birsey cıkmaz rahat ol

  25. Mehmet dedi ki:

    Peki abi çok merak ettim bi sıkıntı olup olmadığı yani söylemek istemediğim harfler ama als olup olmadığı belli olur mu iğnesiz emg de

Bir Cevap Yazın