Als miyim?
Bu yazıyı okuyacak olanlar kelimenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordur ancak ben yine de bir tanım yazayım. ALS’nin açılımı “Amyotrofik lateral skleroz” ya da bilindik uzun adıyla “Motor Nöron hastalığı”. Tedavisi olmayan bu hastalıkta kasları kontrol eden motor sinir hücreleri yavaş ama geri dönülemez şekilde ölüyor ve sonucunda kasların işlevsiz kalmasına, erimesine yol açarak hastayı yatalak ediyor. Kollar, bacaklar ve gövde kaslarının işlevsiz kalmasından öte yutkunma ve solunum kasları etkilenmeye başlayınca hastalık ölümcül hale geliyor. Bu duruma gelen hastaların yapay solunum desteği alması gerekiyor. Görülme sıklığı 100 bin kişide 1-1.5 olan hastalık için hayatta kalma oranı ortalama 3-5 yıl arasındadır. Yapay solunum desteği sorunsuz sağlanabilen hastalar uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu hastalığa sahip en ünlü kişi fizikçi Stephen Hawking’dir ve 50 yıldır bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için:
Tarih 2010 ağustosunu gösterirken güzel bir tatilden dönmüştük. Her şey yolundaydı. Bir gün bacağımda bir gariplik hissettim. Sağ baldırım seğiriyordu. O zamanlar kendimi (vücudumu) dinleyen birisi olduğum için tüm dikkatim de bacağıma yönelmişti. Ertesi gün de seğirme geçmeyince hayatımın en büyük hatalarından birini yaptım ve dr.google’a (bildiğimiz google arama motoru) “seğirme” kelimesini yazdım. Ta taaa.. “ALS belirtisi” . Birisi bana “o kelime hayatının dönüm noktası olacak” deseydi ne de güzel gülerdim. Altı üstü bir arama eylemiydi değil mi? Değilmiş..
Seğirme kelimesi beni ALS belirtilerine çıkarınca ALS’nin okuduğum diğer belirtileri de vücudumda ortaya çıkmaya başladı. Örneğin “ALS hastaları sık esner” gibi bir belirtinin ertesi gününde 30 defa esniyordum. Ya da ALS hastalarının bacakları, ayakları soğuk olur yazıyorsa benim de öyle oluyordu. Ya da ne bileyim kulak çınlaması, kolay irkilme.. Bunların hepsi bende vardı. O halde als olmalıydım. Hiç unutmadığım bir an var ki o da seğirme tiplerini araştırdığım gündü. Doğru ya da yanlış hâla bilmiyorum ancak okuduğumda ALS seğirmelerinin “pop” denilecek abartılı seğirmelerden çok gözle görülmeyecek ya da çok az farkedilecek “solucan hareketi” şeklinde olduğunu öğrenmiştim. Bilin bakalım ne oldu? Ertesi güne bu tip seğirmelerle uyandım.
Araştırmalarımda ilk durağım ALS-MNH derneği oldu. İlk olarak sadece okuyarak geçirdiğim günlerden sonra bir konu açmaya karar verdim. 2 Eylül 2010 tarihinde Anksiyete / Hipokondriyazis / ALS başlıklı bir konu açtım. Şu an forumun en populer başlıklarından bir tanesi. Bunun sebebi de Türkiye’de ve dünyada azımsanmayacak kadar çok kişi als olduğundan şüpheleniyor. Hastalığın ilerleyiş şekli dehşeti artırıyor. Kanser, kalp krizi gibi hastalıklar ALS’nin yanında biraz daha düşük vahamete sahip. Açtığım bu konudan şahsımı bulan pek çok insan oldu. Arkadaş olduklarım oldu. Gerçekten yardıma muhtaç halde oluyor insan ve onların yaşadıklarını daha önce yaşadığım için tamamen empatik bir şekilde yaklaşabiliyorum.
Als olduğum düşüncesi artık kafamda net olarak oturmaya başlamıştı. Bir anlamda kaderimi kabullenir pozisyondaydım. Bu süreçte özellikle yabancı sayfalarda belirtileri, teşhis metodlarını ve tedavileri çok araştırdım. Hani bir nörolog olmak istesem konu hakkında bu kadar araştırma yapmazdım. Normal yaşamımda çalışkan bir insan değilimdir. 6 Eylül 2010’da Medhelp sayfalarında What is my disease? başlıklı sorum 7 Eylül 2010 tarihinde aynı şekilde patients like me adlı sitenin forum bölümüne Tipacow adlı kullanıcı tarafından eklendi (özel mesaj ile sormuştu). 19 Eylül 2010 tarihinde ise ALS/MND forumlarında Terrible hypochondria or what? başlıklı bir konu açtım.
2 Eylül – 19 Eylül arasında 4 farklı sitede açtığım konular yaşadığım dehşetin adeta birer kanıtı. Bir an önce bir cevap istiyordum. Evet ya da hayır. Ama kimse doktor değildi ve kimse monitörün arkasından teşhis koyamazdı.
2010 Eylül ayında 5 farklı nöroloğa gidip 2 defa EMG çekildim. Aldığım teşhisler Hipokondri, anksiyete -ki öncesinde 2 yıl anksiyete ve panik atak ile uğraşmıştım- , B12 vitamin eksikliği ve magnezyum eksiliği oldu. B12 için 5 iğne, anksiyete için cymbalta ve magnezyum için de suda eriyen tablet kullandım. Hiç biri işe yaramadı. Çünkü asıl tedavi yolu kimyasal değil zihinseldi..
EMG sonuçlarımın ikisi de temizdi, tomografi, kan testleri bir sürü test test test.. Hepsi normaldi. Tam rahatlayacaktım ki bir şey oldu. İkinci kez çekildiğim EMG’de işlemi yapan kişi bacağımın bir noktasında problem farketti. Fakat aynı noktayı ikinci kontrolünde bu sorunu göremedi. Emg’de belirli vücut kaslarına ince bir iğne sokularak kasların aktiviteleri izleniyor (Karnımdan ve çenemden bile iğne soktular). Tüm sonuçlar normalken o tek belli belirsiz nokta ALS’ye tekrar tutunmama sebep oldu. Neden sorun çıkmıştı? Neden ilkinde vardı ve ikincisinde yoktu? Belki aynı noktaya sokmamıştı.. İğneyi..
Bu sürecin ardından derin bir depresyona girdim. Yaklaşık 1 sene boyunca hiç ama hiç bir şey beni mutlu etmiyordu. Tam 1 senemi bu kaygıya harcadım. Bu süreçte tabi araştırmayı da bırakmıyordum. Süreç, alsyi dışlamaya dönüyordu. BFS’yi (Benign Fasciculation syndrome) araştırmaya başladım. Aboutbfs adında bir forum buldum ve orada yazılanları okudum. Bu dönemde kişi belirtilerini normalleştirmeye çalışıyor.. Ancak bu, ALS’yi yeterince benimseyince oluşuyor. Yani olmadığınız bu hastalığı varmış gibi kabul edip ona göre yaşayınca.. Teşhis almasanız bile..
2011 yılında araştırmayı bırakmaya karar verdim. Çünkü farkettim ki araştırdıkça daha kötü oluyorum. Tamamen bırakmadım. ALS-MNH derneğinin forum sitesini takip etmeye devam ettim. Patientslikeme’de sahip olduğunuz hastalığın gidişatını takip edebildiğiniz bir sistem yapmışlar. Orada da bilgilerimi güncellemeye devam ettim. Ve sonunda farkettim ki belirtiler değişse de hastalıkta herhangi bir ilerleme yok. Araştırmayı iyice azaltınca normal yaşama dönmeye başladım. Kaygım, ciddi düzeyde azaldı. Belirtilerin bacağımdaki seğirme dışında hepsi yok oldu (Bacağım bugün bile seğiriyor). 2012 yılında ise tamamen normale döndüm. Olmayan bir hastalıkla varmış gibi 1.5 yıl geçirdim.. Buna tıp dilinde hipokondri ya da çağa uygun olarak siberkondri deniyor.
Uzun ve yorucu bir hikayeydi benimkisi. Aslında anlatılacak daha çok şey vardır ama ben bu yazıyı başka sebeplerle yazdım. Eminim benim yaşadığım şeylerin henüz başında olan bir çok insan var. Ve onlara tavsiyelerim olacak. Madde madde yazacağım ki kolay okunabilsin..
- Kaygılısın, korkuyorsun. “Önümde yaşayacağım daha uzun yıllar varken nerden çıktı bu illet?” diyorsun. Korkma, bu sayfayı okuyan yüz bininci kişi değilsen ALS değilsin.
- İlk yapman gereken doktora gitmek. Gerekirse EMG için ısrar etmektir (Benim ilk doktorum EMG çekmemekte ısrar etmişti). ALS teşhisi klinik muayene ve EMG ile koyulur. Doktorun sana ALS değilsin dediyse ona inan. Gerçekten inan. Belki görememiştir deme. Düşün. Yüz binde bir kişide görülen hastalığı doktorunun kaçırma olasılığı yok. Kaçırdıysa bence sevin çünkü çok talihli bir insansın. Şaka. Doktoruna inan. O doğruyu söylüyor. İlk gittiğim doktorum bana hipokondri demişti. Ondan sonra 4 doktora daha gittim. Sonucu biliyorsun.
- Doktora gittikten sonra yapman gereken ikinci şey araştırmayı bırakmak. Tamamen bırakmak. Hiç bir şekilde ne google, ne başka bir sitede yaşadığın belirtileri araştırma. Çünkü hangi belirtiyle karşılaşırsan bir süre sonra o belirtiyi yaşayacaksın.
- Seğirme ALS’nin ayırt edici belirtisi değildir ve seğirmelerin büyük çoğunluğu zararsızdır. Hatta okuduğum sitelerde birisi “vücudun otomatik masaj sistemi” şeklinde esprisini yapmıştı. Boşver seğirsin bacağın kolun. Hala yürüyebiliyorsun, yiyebiliyorsun.
- Vücudunu dinlemeyi bırak. Bunun bir sonu yok. Vücudun çalışma şeklini görsen nasıl yaşadığına inanamazsın. Bırak o işini yapsın
- Eminim yukarıda saydığım maddeler sende yeterince işe yaramayacaktır. Doktorunu dinlemeyeceksin, araştırmayı bırakmayacaksın ve vücudunu dinlemeye devam edeceksin. O zaman araştırdığım testlerden bazılarını söyleyeyim. Kavanoz açmak, anahtar çevirmek, araba sürmek, yerden bir cisim kaldırmak, tek ayağının üzerinde durmak.. Bunlardan herhangi birini yapıyorsan ALS değilsin.
- Hayatına devam et. Çünkü ALS bile olsan yapacak bir şey yok. Ne kadar kaliteli zaman geçirirsen, senin için o kadar iyi
Kafanızdaki sorulara cevap bulmak isterseniz yorum bölümü açıktır. Sağlıklı, alssiz günler..
21/04/2014 tarihli ekleme: Als korkusu yaşadığım yıllarda okuduğum bir yazı dizisi bana çok yardımcı olmuştu. İngilizcesi olan arkadaşlara muhakkak tavsiye ederim:
Muscle Twitching: Is it ALS or Anxiety or BFS? Best Information for Terrified People
Not: Yukarıdaki bağlantı içerisinde verilen bağlantılarda hata var. Oradaki bağlantılara ulaşmak için: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Güncelleme: Maalesef yukarıdaki linkler ölmüş. Bunun yerine bulduğum başka benzer bağlantılar:
Twitching Muscles: Great Foot Drop Strength Tests
Muscle Twitching in Fingers? ALS Fear? Strength Tests

ama işin ilginci bulbar als olan bu cocuk nasıl 4 ayda hızlıca yatalak olmus abisi cok hızlı ilerledi diyor
senden 2 yas büyügüm semih abinim rütbeni bilicen çaylak :) :)
social burda yalan yanlıs seyler yazim o zaman abisi tamam abi cocuk halen kosuyormus atletizme katılmaya hazırlanıyormus biz insanlara gerektigi yerde morel weriyoruz benim hayatım kaymıs burda herkese terapistlik yapıyorum bu halde we herkesin sorularını elimdne geldigince cewpalıyorum benimde 20 tane yerimde seyirme war parkinson hastası gibi 2 parmagım sürekli titiriyor 7/24 ben napim şimdi
social ben san acıldıyorum bilader burda hiç emg si olmayan hatta eg aletini görse playstation (oyun konsolu) sanıcak semih war o korkmuyor senin geçen aydan igneli emg war sen korkyurosun
social yemine diyorum sana fena kuruluyorum ben semih korkmadı ya emg si yok sen korktun allah allah kardesim ya allah allah yaa
cocuk 24 yada 26 yasındaydı öyel hatırlıyorum
social bulbar oldugu için emg den kacmıs baska nedne olucak :)
fena oldum ya özgür allahım bu illete care gönder ne olursun
Veysel bu cocuk kac yasindaymis kardesim.Ayrica butun moralimin icine ettin benim bu gunlerde bas parmak acayip seyiriyor sonrada yok efendim 2 temiz emg var sende diyorsun
Bulbar als zaten 6 ayda götürüyor normal ilerlemesi
Bulbar oldugu icinmi emg den kacmis acaba.Dildeki seyirme nasil oluyor disari cikarinca kasildigindan olan haraket degilde youtubr da var boyle dil uzerinde tik tik atiyor onun gibimi
Bulbar Als chemen yatağA mahkum ediyor..Sedat Balkanlı örneğin, temmuzda konusma peltekleşiyo agustosta teshis alıyo kasımda jubilesinde zor yuruyor ocakta yatalak…Lanet olsun bu hastalığa!!!
Dili seyiren varmi arkadaslar ve benim dizim resmen cukur olmus
Var var ne ararsan var:)
1.48 nci saniyeye dikjat ellerin şekline
http://youtu.be/4oHw5N80ygU
Ağlattın beni Sedat :(( Mekanın cennet olsun :(
semih özgür ne olucak böyle halimiz
Iron manlere bişi olmaz
Off Özgür aynen bende kötü oldum:(( Ölümünde hayırlısını versin Allah diyenleri önceden anlamazdım şimdi çok iyi anlıyorum. Şimdi ölüm değil bu süreç korkutuyor.
semih adam 12 yıl yasamıs böyle 12 sene yaaa cok kötü ya 12 sene sürünerek bir yasam bende hep derim allah ölümünde hayırlısını nasip etsin als hastalıgında en büyük ödül bir an önce ölmektir yaa kusura bakmayın ama böyle
Ya bu aksam bende umutsuzluğa kapılıyorum…gercekten 14 aydır cektiğimi bir ben bir Allah bilir..ne olucaz bilmiyorum, Allah yardım etsin hepimize…O’ndan ümit kesilmez.
özgür 3 ay öncesine kadar en güzel als den haberisz yasıyordum kosyuyordum şimdi ne yürüyebiliyoruz dogru düzgün en güc kaldı ne derman insanı 3 ayda bu hale baska ne getğirebilirki
Neyse..hüzünlü havaya dağıtalım biraz, sevgili Veysel adam videoda gordun parmakları zor toparlıyor sen parmak ucu 10 şınavım var diyorsun, korkma sende yok bu illet.
bu als ye ta 1800 lü yıllarda yakalana war kac asır gecmis care yok bundna sonrada olsa bile biz görmeyiz
En çok ötenazi talebi sanırım bu hastalıkta geliyor. Bir hastaya izin verilmedi diye hüngür hüngür ağladı. Ama halinden memnun olanda var stephen hawking beynim tamamen özgür diyor. Adam gayet mutlu.
semih özgür cengiz burda en cok sizinle konustum bize her ne olursa olsun birbirimizi unutmıyalım .ben sizi cok sewdim bu hayatta hersey bir vesiledir …….
Evet Veysel bu kadar yeter şimdi testlere kaldığımız yerden devam:)) Bu arada parmak şınavı nasıl çekilir bana tarif edermisin deneyeyim.
semih yanlız söyle birsey duydum ne kadar dogru bilmiyorum en son asamaya gelindiginde hastaya soruluyormus solunum cihazını kabul ediyormusun diye ..
parmak sınavını acıklıyorum normal sınav veziyeti alıyorsun we sponra her iki elde parmak uclarını kartal pencesi seklinde düsün parmak uclarında durup sınava baslıyorsun
5 parmak üzerinde yani değil mi? Parmak uçlarının üzerindemi olacak
Bu arada işyerinin bodrumunda 20 kiloluk deterjanlar var arasıra gidip dumbel gibi onları yokluyorum bel fıtığı olmam yakındır:))
ben 10 tane cekiyorum 10 dan sonra denemedim dur denim ne kadar zorlıcam bekle
semih parmak ucunda 16 sınav cektim profösür bana emg cekse bu konuda en iyisi deseki senin als kollarda baslamıs inanmam şu saatten sonra
parmakların dik olucka bilader yatırmıcaksın hiç parmakları
Semih dil seyirmesi gozle goruluyor ve hissediliyormu yani silin seyirdiginde hissediyormusun kardesim.