Als miyim?
Bu yazıyı okuyacak olanlar kelimenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordur ancak ben yine de bir tanım yazayım. ALS’nin açılımı “Amyotrofik lateral skleroz” ya da bilindik uzun adıyla “Motor Nöron hastalığı”. Tedavisi olmayan bu hastalıkta kasları kontrol eden motor sinir hücreleri yavaş ama geri dönülemez şekilde ölüyor ve sonucunda kasların işlevsiz kalmasına, erimesine yol açarak hastayı yatalak ediyor. Kollar, bacaklar ve gövde kaslarının işlevsiz kalmasından öte yutkunma ve solunum kasları etkilenmeye başlayınca hastalık ölümcül hale geliyor. Bu duruma gelen hastaların yapay solunum desteği alması gerekiyor. Görülme sıklığı 100 bin kişide 1-1.5 olan hastalık için hayatta kalma oranı ortalama 3-5 yıl arasındadır. Yapay solunum desteği sorunsuz sağlanabilen hastalar uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu hastalığa sahip en ünlü kişi fizikçi Stephen Hawking’dir ve 50 yıldır bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için:
Tarih 2010 ağustosunu gösterirken güzel bir tatilden dönmüştük. Her şey yolundaydı. Bir gün bacağımda bir gariplik hissettim. Sağ baldırım seğiriyordu. O zamanlar kendimi (vücudumu) dinleyen birisi olduğum için tüm dikkatim de bacağıma yönelmişti. Ertesi gün de seğirme geçmeyince hayatımın en büyük hatalarından birini yaptım ve dr.google’a (bildiğimiz google arama motoru) “seğirme” kelimesini yazdım. Ta taaa.. “ALS belirtisi” . Birisi bana “o kelime hayatının dönüm noktası olacak” deseydi ne de güzel gülerdim. Altı üstü bir arama eylemiydi değil mi? Değilmiş..
Seğirme kelimesi beni ALS belirtilerine çıkarınca ALS’nin okuduğum diğer belirtileri de vücudumda ortaya çıkmaya başladı. Örneğin “ALS hastaları sık esner” gibi bir belirtinin ertesi gününde 30 defa esniyordum. Ya da ALS hastalarının bacakları, ayakları soğuk olur yazıyorsa benim de öyle oluyordu. Ya da ne bileyim kulak çınlaması, kolay irkilme.. Bunların hepsi bende vardı. O halde als olmalıydım. Hiç unutmadığım bir an var ki o da seğirme tiplerini araştırdığım gündü. Doğru ya da yanlış hâla bilmiyorum ancak okuduğumda ALS seğirmelerinin “pop” denilecek abartılı seğirmelerden çok gözle görülmeyecek ya da çok az farkedilecek “solucan hareketi” şeklinde olduğunu öğrenmiştim. Bilin bakalım ne oldu? Ertesi güne bu tip seğirmelerle uyandım.
Araştırmalarımda ilk durağım ALS-MNH derneği oldu. İlk olarak sadece okuyarak geçirdiğim günlerden sonra bir konu açmaya karar verdim. 2 Eylül 2010 tarihinde Anksiyete / Hipokondriyazis / ALS başlıklı bir konu açtım. Şu an forumun en populer başlıklarından bir tanesi. Bunun sebebi de Türkiye’de ve dünyada azımsanmayacak kadar çok kişi als olduğundan şüpheleniyor. Hastalığın ilerleyiş şekli dehşeti artırıyor. Kanser, kalp krizi gibi hastalıklar ALS’nin yanında biraz daha düşük vahamete sahip. Açtığım bu konudan şahsımı bulan pek çok insan oldu. Arkadaş olduklarım oldu. Gerçekten yardıma muhtaç halde oluyor insan ve onların yaşadıklarını daha önce yaşadığım için tamamen empatik bir şekilde yaklaşabiliyorum.
Als olduğum düşüncesi artık kafamda net olarak oturmaya başlamıştı. Bir anlamda kaderimi kabullenir pozisyondaydım. Bu süreçte özellikle yabancı sayfalarda belirtileri, teşhis metodlarını ve tedavileri çok araştırdım. Hani bir nörolog olmak istesem konu hakkında bu kadar araştırma yapmazdım. Normal yaşamımda çalışkan bir insan değilimdir. 6 Eylül 2010’da Medhelp sayfalarında What is my disease? başlıklı sorum 7 Eylül 2010 tarihinde aynı şekilde patients like me adlı sitenin forum bölümüne Tipacow adlı kullanıcı tarafından eklendi (özel mesaj ile sormuştu). 19 Eylül 2010 tarihinde ise ALS/MND forumlarında Terrible hypochondria or what? başlıklı bir konu açtım.
2 Eylül – 19 Eylül arasında 4 farklı sitede açtığım konular yaşadığım dehşetin adeta birer kanıtı. Bir an önce bir cevap istiyordum. Evet ya da hayır. Ama kimse doktor değildi ve kimse monitörün arkasından teşhis koyamazdı.
2010 Eylül ayında 5 farklı nöroloğa gidip 2 defa EMG çekildim. Aldığım teşhisler Hipokondri, anksiyete -ki öncesinde 2 yıl anksiyete ve panik atak ile uğraşmıştım- , B12 vitamin eksikliği ve magnezyum eksiliği oldu. B12 için 5 iğne, anksiyete için cymbalta ve magnezyum için de suda eriyen tablet kullandım. Hiç biri işe yaramadı. Çünkü asıl tedavi yolu kimyasal değil zihinseldi..
EMG sonuçlarımın ikisi de temizdi, tomografi, kan testleri bir sürü test test test.. Hepsi normaldi. Tam rahatlayacaktım ki bir şey oldu. İkinci kez çekildiğim EMG’de işlemi yapan kişi bacağımın bir noktasında problem farketti. Fakat aynı noktayı ikinci kontrolünde bu sorunu göremedi. Emg’de belirli vücut kaslarına ince bir iğne sokularak kasların aktiviteleri izleniyor (Karnımdan ve çenemden bile iğne soktular). Tüm sonuçlar normalken o tek belli belirsiz nokta ALS’ye tekrar tutunmama sebep oldu. Neden sorun çıkmıştı? Neden ilkinde vardı ve ikincisinde yoktu? Belki aynı noktaya sokmamıştı.. İğneyi..
Bu sürecin ardından derin bir depresyona girdim. Yaklaşık 1 sene boyunca hiç ama hiç bir şey beni mutlu etmiyordu. Tam 1 senemi bu kaygıya harcadım. Bu süreçte tabi araştırmayı da bırakmıyordum. Süreç, alsyi dışlamaya dönüyordu. BFS’yi (Benign Fasciculation syndrome) araştırmaya başladım. Aboutbfs adında bir forum buldum ve orada yazılanları okudum. Bu dönemde kişi belirtilerini normalleştirmeye çalışıyor.. Ancak bu, ALS’yi yeterince benimseyince oluşuyor. Yani olmadığınız bu hastalığı varmış gibi kabul edip ona göre yaşayınca.. Teşhis almasanız bile..
2011 yılında araştırmayı bırakmaya karar verdim. Çünkü farkettim ki araştırdıkça daha kötü oluyorum. Tamamen bırakmadım. ALS-MNH derneğinin forum sitesini takip etmeye devam ettim. Patientslikeme’de sahip olduğunuz hastalığın gidişatını takip edebildiğiniz bir sistem yapmışlar. Orada da bilgilerimi güncellemeye devam ettim. Ve sonunda farkettim ki belirtiler değişse de hastalıkta herhangi bir ilerleme yok. Araştırmayı iyice azaltınca normal yaşama dönmeye başladım. Kaygım, ciddi düzeyde azaldı. Belirtilerin bacağımdaki seğirme dışında hepsi yok oldu (Bacağım bugün bile seğiriyor). 2012 yılında ise tamamen normale döndüm. Olmayan bir hastalıkla varmış gibi 1.5 yıl geçirdim.. Buna tıp dilinde hipokondri ya da çağa uygun olarak siberkondri deniyor.
Uzun ve yorucu bir hikayeydi benimkisi. Aslında anlatılacak daha çok şey vardır ama ben bu yazıyı başka sebeplerle yazdım. Eminim benim yaşadığım şeylerin henüz başında olan bir çok insan var. Ve onlara tavsiyelerim olacak. Madde madde yazacağım ki kolay okunabilsin..
- Kaygılısın, korkuyorsun. “Önümde yaşayacağım daha uzun yıllar varken nerden çıktı bu illet?” diyorsun. Korkma, bu sayfayı okuyan yüz bininci kişi değilsen ALS değilsin.
- İlk yapman gereken doktora gitmek. Gerekirse EMG için ısrar etmektir (Benim ilk doktorum EMG çekmemekte ısrar etmişti). ALS teşhisi klinik muayene ve EMG ile koyulur. Doktorun sana ALS değilsin dediyse ona inan. Gerçekten inan. Belki görememiştir deme. Düşün. Yüz binde bir kişide görülen hastalığı doktorunun kaçırma olasılığı yok. Kaçırdıysa bence sevin çünkü çok talihli bir insansın. Şaka. Doktoruna inan. O doğruyu söylüyor. İlk gittiğim doktorum bana hipokondri demişti. Ondan sonra 4 doktora daha gittim. Sonucu biliyorsun.
- Doktora gittikten sonra yapman gereken ikinci şey araştırmayı bırakmak. Tamamen bırakmak. Hiç bir şekilde ne google, ne başka bir sitede yaşadığın belirtileri araştırma. Çünkü hangi belirtiyle karşılaşırsan bir süre sonra o belirtiyi yaşayacaksın.
- Seğirme ALS’nin ayırt edici belirtisi değildir ve seğirmelerin büyük çoğunluğu zararsızdır. Hatta okuduğum sitelerde birisi “vücudun otomatik masaj sistemi” şeklinde esprisini yapmıştı. Boşver seğirsin bacağın kolun. Hala yürüyebiliyorsun, yiyebiliyorsun.
- Vücudunu dinlemeyi bırak. Bunun bir sonu yok. Vücudun çalışma şeklini görsen nasıl yaşadığına inanamazsın. Bırak o işini yapsın
- Eminim yukarıda saydığım maddeler sende yeterince işe yaramayacaktır. Doktorunu dinlemeyeceksin, araştırmayı bırakmayacaksın ve vücudunu dinlemeye devam edeceksin. O zaman araştırdığım testlerden bazılarını söyleyeyim. Kavanoz açmak, anahtar çevirmek, araba sürmek, yerden bir cisim kaldırmak, tek ayağının üzerinde durmak.. Bunlardan herhangi birini yapıyorsan ALS değilsin.
- Hayatına devam et. Çünkü ALS bile olsan yapacak bir şey yok. Ne kadar kaliteli zaman geçirirsen, senin için o kadar iyi
Kafanızdaki sorulara cevap bulmak isterseniz yorum bölümü açıktır. Sağlıklı, alssiz günler..
21/04/2014 tarihli ekleme: Als korkusu yaşadığım yıllarda okuduğum bir yazı dizisi bana çok yardımcı olmuştu. İngilizcesi olan arkadaşlara muhakkak tavsiye ederim:
Muscle Twitching: Is it ALS or Anxiety or BFS? Best Information for Terrified People
Not: Yukarıdaki bağlantı içerisinde verilen bağlantılarda hata var. Oradaki bağlantılara ulaşmak için: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Güncelleme: Maalesef yukarıdaki linkler ölmüş. Bunun yerine bulduğum başka benzer bağlantılar:
Twitching Muscles: Great Foot Drop Strength Tests
Muscle Twitching in Fingers? ALS Fear? Strength Tests

Bilge hanım orada mısınız?
Sanirsam yarin mehmet beye emg cektirecektii iyi haberlerini bekliyorz.
Diyafram kaslarıda gidiyor ne yapıcaz Özgürüm:) Aslında bir an önce kendimizi Tıp’a adasak insanlık için faydalı olacak. Hemen hemen aynı günde tüm belirtiler iki kişide sırasıyla gerçekleşebilir mi. Bizi inceleyenler bu işin matematiğinide çözebilir.
Sorma Semihçim nefes darlığıda başladı sorma….
Nefes darlığı iyi olmadı süreç kısaldı maalesef
Cevabınız için teşekkür ederim ÖZgür bey.Doruktaki doktor a pazartesi gideceğim.Emg yi siz mi istemiştiniz doktor mu gerekli gördü.Birde aynı gün içinde çektiğimi emg yi ve sonuçları hemen veriyormu.cevap verebilirseniz çok memnun olurum.
Filiz Hanım Merhaba, ben oncelikle gittim klinik muayene yaptı, bu klinik muayeneyle emg hiçbirşey vermez gerek yok bişeyin yok dedi yolladı. Sonra ben duramadım 2 hafta sonra gittim muayene odasında emg cihazı var orda yaptı emg kendisi yapıyor emgyide, bişi çıkmadı. Klinik muayene temiz olsa bile siz isteyin yapar Sefer Bey, klinik muayeneden hemen sonra yapabilir hastası yoksa, buyuk ihtimalle cok yogun degilse hemen aynı gun yapar. Birde siz suphelerinizi anlatın tum belirtilerinizi, gerek gormezse hocam kafama cok takıyorum yapalım gorelim falan deyin yapacaktır. Sonuctan haberdar edin bizleri. Selamlar.
Bu arada problem olup olmadıgını emg yaparken hemen soyluyor. O anda öğrenirsiniz.Raporuda çıkarken alırsınız.
Merhaba arkadaşlar bendede segırmeler mevcut uc haftadır segırıyorum ama bugun dikkat ettigim bas parmak ve ısaret parmagı arasındaki kasım durmadan segırıyor daha önce eli segiren oldumu halada durmadı korkmya basladım
Aynı yer benimde seğiriyor Batu dikkat et iyi bir yer değil:)
Anladım s.çtk diyorsun yani işin özeti
Filiz yalnız şöylede bir gerçek var Özgürde aynı doktorda emg yaptırdı ama hasta olduğunu düşünüyor:)
Semih kardeş ben doktora gidip emg çekerse ve birşey yok derse inanacağım ve ilk önce bu Google de araştırmayı bırakacağım.Başka türlü bu böyle 2-3 yıl sürer gider.Varsada Allah korusun yapacak bişey yok.Çünkü yaklaşık 25 gündür hamileyim ve hayatım zehir geçti.Çok takıntısıyım bu hastalıklar konusunda çünkü .Şimdi bu geçse inan takacak başka bir hastalık bulma potansiyeline sahibim.Zaten teşhiste aşırı sağlık kaygısı bozukluğu ama malesef ilaç kullanmıyorum.Hamilelik var çünkü.
Batu alsde o bölgede atrofi tipiktir. Buradaki seğirme ve atrofiyi hemen masum göremeyiz.
O zaman ben elden ayaktan düşmeden hayatın tadını çıkarim :)
Evet felç gelene kadar gülümse:)
Filiz magnezyum diasporal şase kullan seğirmelerden kurtul
Bende seğirme yok zaten.Başta oluyordu ama doktor vitamin verdi bir daha olmadı.Zaten seğirme ara ara kendimi bildim bileli hep oluyor.Hayır seğirme olsaydı kafayı takmazdım çünkü çevremde herkeste seğirme oluyor.Hatta eşimde çok olur.3 sene önce gözümde 6 ay boyunca seğirme olmuştu.Hiç takmamıştım mesela.Başka bir şikayet için nöroloğa gidince stres ten dir dedi.Öylesine sormuştum çünkü gözlerimde kasılma vardı.Benim sorunum mesela kelimeleri yanliş söylüyorum yani dışarı çıkma diyeceğime içeri çıkma diyodum.Bu son Zaman’larda çok olduğu için araştırayım dedim.Konuşma bozukluğu als çıkınca korktum tabi…Hoş bu konuşma bozukluğumu Onuda bilmiyorum.Başka bir nörolog 15 dakika dinledi konuşmanda bişey yok dedi.Ama ikna olamıyorum işte.
Spor imkaniniz varsa yapin bn 2 gun once 1200 metre kosu yaptim tavsiye ederim moraliniz biraz düzelecektir.
Filiz konuşma güçlüğünden aklına gelecek son hastalık als olmalı. Hatta son hastalıkta değil hiç olmamalı.
Sercan 1200 metremi 12000 metremi ? 1200 metre benim evren market, ben bile kosarım 12000 m omasın ? :)
Abi senin dedigin rakami olimpiyatcilar ancak kosuyoo:-) bnm dedigim 1 bucuk kilometre sende kosa biliyosan supersin o zaman bn bunu 2 km daha sonra 3 sonra 4 km cikaracam da hava buz gibi nasil kosacam bilemiyorum.
sercanım 1200 u kosarız no problem :))
Oyle mi abi cok iyi o zamn als aklindan cikart sikayetlerin uzerinden baya bi zamn gecmesine ragmen kosa biliyosan unut als yi ha diyeceksin sen kendine bak bnde ankarada ki dr. Gidip bu isi son verecem artk.
ayak parmaklarımın üzerine basarken kramp girmeye basladı sanki yakında yapamayackmışım gibi
Bilge hanim bu cumartesi emg cekinecekti ne oldu acaba haberde vermedi.
Mustafa bendede var o bahsettiğin kramp.