Als miyim?

Bu yazıyı okuyacak olanlar kelimenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordur ancak ben yine de bir tanım yazayım. ALS’nin açılımı “Amyotrofik lateral skleroz” ya da bilindik uzun adıyla “Motor Nöron hastalığı”. Tedavisi olmayan bu hastalıkta kasları kontrol eden motor sinir hücreleri yavaş ama geri dönülemez şekilde ölüyor ve sonucunda kasların işlevsiz kalmasına, erimesine yol açarak hastayı yatalak ediyor. Kollar, bacaklar ve gövde kaslarının işlevsiz kalmasından öte yutkunma ve solunum kasları etkilenmeye başlayınca hastalık ölümcül hale geliyor. Bu duruma gelen hastaların yapay solunum desteği alması gerekiyor. Görülme sıklığı 100 bin kişide 1-1.5 olan hastalık için hayatta kalma oranı ortalama 3-5 yıl arasındadır. Yapay solunum desteği sorunsuz sağlanabilen hastalar uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu hastalığa sahip en ünlü kişi fizikçi Stephen Hawking’dir ve 50 yıldır bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için:

Tarih 2010 ağustosunu gösterirken güzel bir tatilden dönmüştük. Her şey yolundaydı. Bir gün bacağımda bir gariplik hissettim. Sağ baldırım seğiriyordu. O zamanlar kendimi (vücudumu) dinleyen birisi olduğum için tüm dikkatim de bacağıma yönelmişti. Ertesi gün de seğirme geçmeyince hayatımın en büyük hatalarından birini yaptım ve dr.google’a (bildiğimiz google arama motoru) “seğirme” kelimesini yazdım. Ta taaa.. “ALS belirtisi” . Birisi bana “o kelime hayatının dönüm noktası olacak” deseydi ne de güzel gülerdim. Altı üstü bir arama eylemiydi değil mi? Değilmiş..

Seğirme kelimesi beni ALS belirtilerine çıkarınca ALS’nin okuduğum diğer belirtileri de vücudumda ortaya çıkmaya başladı. Örneğin “ALS hastaları sık esner” gibi bir belirtinin ertesi gününde 30 defa esniyordum. Ya da ALS hastalarının bacakları, ayakları soğuk olur yazıyorsa benim de öyle oluyordu. Ya da ne bileyim kulak çınlaması, kolay irkilme.. Bunların hepsi bende vardı. O halde als olmalıydım. Hiç unutmadığım bir an var ki o da seğirme tiplerini araştırdığım gündü. Doğru ya da yanlış hâla bilmiyorum ancak okuduğumda ALS seğirmelerinin “pop” denilecek abartılı seğirmelerden çok gözle görülmeyecek ya da çok az farkedilecek “solucan hareketi” şeklinde olduğunu öğrenmiştim. Bilin bakalım ne oldu? Ertesi güne bu tip seğirmelerle uyandım.

Araştırmalarımda ilk durağım ALS-MNH derneği oldu. İlk olarak sadece okuyarak geçirdiğim günlerden sonra bir konu açmaya karar verdim. 2 Eylül 2010 tarihinde Anksiyete / Hipokondriyazis / ALS başlıklı bir konu açtım. Şu an forumun en populer başlıklarından bir tanesi. Bunun sebebi de Türkiye’de ve dünyada azımsanmayacak kadar çok kişi als olduğundan şüpheleniyor. Hastalığın ilerleyiş şekli dehşeti artırıyor. Kanser, kalp krizi gibi hastalıklar ALS’nin yanında biraz daha düşük vahamete sahip. Açtığım bu konudan şahsımı bulan pek çok insan oldu. Arkadaş olduklarım oldu. Gerçekten yardıma muhtaç halde oluyor insan ve onların yaşadıklarını daha önce yaşadığım için tamamen empatik bir şekilde yaklaşabiliyorum.

Als olduğum düşüncesi artık kafamda net olarak oturmaya başlamıştı. Bir anlamda kaderimi kabullenir pozisyondaydım. Bu süreçte özellikle yabancı sayfalarda belirtileri, teşhis metodlarını ve tedavileri çok araştırdım. Hani bir nörolog olmak istesem konu hakkında bu kadar araştırma yapmazdım. Normal yaşamımda çalışkan bir insan değilimdir. 6 Eylül 2010’da Medhelp sayfalarında What is my disease? başlıklı sorum 7 Eylül 2010 tarihinde aynı şekilde patients like me adlı sitenin forum bölümüne Tipacow adlı kullanıcı tarafından eklendi (özel mesaj ile sormuştu). 19 Eylül 2010 tarihinde ise ALS/MND forumlarında Terrible hypochondria or what? başlıklı bir konu açtım.

2 Eylül – 19 Eylül arasında 4 farklı sitede açtığım konular yaşadığım dehşetin adeta birer kanıtı. Bir an önce bir cevap istiyordum. Evet ya da hayır. Ama kimse doktor değildi ve kimse monitörün arkasından teşhis koyamazdı.

2010 Eylül ayında 5 farklı nöroloğa gidip 2 defa EMG çekildim. Aldığım teşhisler Hipokondri, anksiyete -ki öncesinde 2 yıl anksiyete ve panik atak ile uğraşmıştım- , B12 vitamin eksikliği ve magnezyum eksiliği oldu. B12 için 5 iğne, anksiyete için cymbalta ve magnezyum için de suda eriyen tablet kullandım. Hiç biri işe yaramadı. Çünkü asıl tedavi yolu kimyasal değil zihinseldi..

EMG sonuçlarımın ikisi de temizdi, tomografi, kan testleri bir sürü test test test.. Hepsi normaldi. Tam rahatlayacaktım ki bir şey oldu. İkinci kez çekildiğim EMG’de işlemi yapan kişi bacağımın bir noktasında problem farketti. Fakat aynı noktayı ikinci kontrolünde bu sorunu göremedi. Emg’de belirli vücut kaslarına ince bir iğne sokularak kasların aktiviteleri izleniyor (Karnımdan ve çenemden bile iğne soktular). Tüm sonuçlar normalken o tek belli belirsiz nokta ALS’ye tekrar tutunmama sebep oldu. Neden sorun çıkmıştı? Neden ilkinde vardı ve ikincisinde yoktu? Belki aynı noktaya sokmamıştı.. İğneyi..

Bu sürecin ardından derin bir depresyona girdim. Yaklaşık 1 sene boyunca hiç ama hiç bir şey beni mutlu etmiyordu. Tam 1 senemi bu kaygıya harcadım. Bu süreçte tabi araştırmayı da bırakmıyordum. Süreç, alsyi dışlamaya dönüyordu. BFS’yi (Benign Fasciculation syndrome) araştırmaya başladım. Aboutbfs adında bir forum buldum ve orada yazılanları okudum. Bu dönemde kişi belirtilerini normalleştirmeye çalışıyor.. Ancak bu, ALS’yi yeterince benimseyince oluşuyor. Yani olmadığınız bu hastalığı varmış gibi kabul edip ona göre yaşayınca.. Teşhis almasanız bile..

2011 yılında araştırmayı bırakmaya karar verdim. Çünkü farkettim ki araştırdıkça daha kötü oluyorum. Tamamen bırakmadım. ALS-MNH derneğinin forum sitesini takip etmeye devam ettim. Patientslikeme’de sahip olduğunuz hastalığın gidişatını takip edebildiğiniz bir sistem yapmışlar. Orada da bilgilerimi güncellemeye devam ettim. Ve sonunda farkettim ki belirtiler değişse de hastalıkta herhangi bir ilerleme yok. Araştırmayı iyice azaltınca normal yaşama dönmeye başladım. Kaygım, ciddi düzeyde azaldı. Belirtilerin bacağımdaki seğirme dışında hepsi yok oldu (Bacağım bugün bile seğiriyor). 2012 yılında ise tamamen normale döndüm. Olmayan bir hastalıkla varmış gibi 1.5 yıl geçirdim.. Buna tıp dilinde hipokondri ya da çağa uygun olarak siberkondri deniyor.

Uzun ve yorucu bir hikayeydi benimkisi. Aslında anlatılacak daha çok şey vardır ama ben bu yazıyı başka sebeplerle yazdım. Eminim benim yaşadığım şeylerin henüz başında olan bir çok insan var. Ve onlara tavsiyelerim olacak. Madde madde yazacağım ki kolay okunabilsin..

    1. Kaygılısın, korkuyorsun. “Önümde yaşayacağım daha uzun yıllar varken nerden çıktı bu illet?” diyorsun. Korkma, bu sayfayı okuyan yüz bininci kişi değilsen ALS değilsin.
    2. İlk yapman gereken doktora gitmek. Gerekirse EMG için ısrar etmektir (Benim ilk doktorum EMG çekmemekte ısrar etmişti). ALS teşhisi klinik muayene ve EMG ile koyulur. Doktorun sana ALS değilsin dediyse ona inan. Gerçekten inan. Belki görememiştir deme. Düşün. Yüz binde bir kişide görülen hastalığı doktorunun kaçırma olasılığı yok. Kaçırdıysa bence sevin çünkü çok talihli bir insansın. Şaka. Doktoruna inan. O doğruyu söylüyor. İlk gittiğim doktorum bana hipokondri demişti. Ondan sonra 4 doktora daha gittim. Sonucu biliyorsun.
    3. Doktora gittikten sonra yapman gereken ikinci şey araştırmayı bırakmak. Tamamen bırakmak. Hiç bir şekilde ne google, ne başka bir sitede yaşadığın belirtileri araştırma. Çünkü hangi belirtiyle karşılaşırsan bir süre sonra o belirtiyi yaşayacaksın.
    4. Seğirme ALS’nin ayırt edici belirtisi değildir ve seğirmelerin büyük çoğunluğu zararsızdır. Hatta okuduğum sitelerde birisi “vücudun otomatik masaj sistemi” şeklinde esprisini yapmıştı. Boşver seğirsin bacağın kolun. Hala yürüyebiliyorsun, yiyebiliyorsun.
    5. Vücudunu dinlemeyi bırak. Bunun bir sonu yok. Vücudun çalışma şeklini görsen nasıl yaşadığına inanamazsın. Bırak o işini yapsın
    6. Eminim yukarıda saydığım maddeler sende yeterince işe yaramayacaktır. Doktorunu dinlemeyeceksin, araştırmayı bırakmayacaksın ve vücudunu dinlemeye devam edeceksin. O zaman araştırdığım testlerden bazılarını söyleyeyim. Kavanoz açmak, anahtar çevirmek, araba sürmek, yerden bir cisim kaldırmak, tek ayağının üzerinde durmak.. Bunlardan herhangi birini yapıyorsan ALS değilsin.
    7. Hayatına devam et. Çünkü ALS bile olsan yapacak bir şey yok. Ne kadar kaliteli zaman geçirirsen, senin için o kadar iyi

 

Kafanızdaki sorulara cevap bulmak isterseniz yorum bölümü açıktır. Sağlıklı, alssiz günler..

21/04/2014 tarihli ekleme: Als korkusu yaşadığım yıllarda okuduğum bir yazı dizisi bana çok yardımcı olmuştu. İngilizcesi olan arkadaşlara muhakkak tavsiye ederim:

Muscle Twitching: Is it ALS or Anxiety or BFS? Best Information for Terrified People

Not: Yukarıdaki bağlantı içerisinde verilen bağlantılarda hata var. Oradaki bağlantılara ulaşmak için: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Güncelleme: Maalesef yukarıdaki linkler ölmüş. Bunun yerine bulduğum başka benzer bağlantılar:

Twitching Muscles: Great Foot Drop Strength Tests
Muscle Twitching in Fingers? ALS Fear? Strength Tests

Şu yazılar da ilginizi çekebilir...

25.832 Yorum

  1. Takıntı dedi ki:

    Evet hasan hoca verdiği cevaplarda çelişmiş oluyo ben de bunu demek istiyorum. Hatta seğirmeyle başlar dediğini bir başka doktora okuttum izmirde. Öyle şey olmaz dedi.seğirme varsa güçsüzlükle gelir dedi. Buse senin doktorunda mı seğirme ile başlamaz dedi? 4 ay yeterli bir süremiymiş ? Emg için.ankarada ki doktor kimdi? Buse senin doktor prof mu?

  2. Buse dedi ki:

    Ben 4doktora gittim 3ü prof biri doçent. 4ününde dediği böyle als olmaz. Biri dediki bukonuda çok pinpirikliyim en ufak şüphe görsem kas ve sinir biyopsisi isterim dedi ama yok yani dedi.. güçsüzlük olacakki kaslar etkilenecek seğirmeler sonra başlayacak dedi .. battıkça battık okudukça çıkamaz olduk içinden :((

  3. Takıntı dedi ki:

    Muallim siz ne kadar süre sonra bunlara alıştınız? Kaç doktora gittiniz kaç emg ye girdiniz biraz anlatırmısınız?

  4. Endiseli dedi ki:

    Ankara da ki doktorun adını hatırlayamadım tam Ama eski sayfalarda bulabilirsin.
    Eskişehir Ankara yakın zaten ha oraya gitmişsin ha Ankaraya

    Muallim hocam,
    Peki sende bu 5 senede başka belirtiler oldu mu seğirmelerde artış vs vücüdunun her yerinde var mı? Ağrı uyuşma boğazda yutmada takılma vs gibi

  5. Takıntı dedi ki:

    Buse cuma günü temiz alırsan emg yi unutcakmısın bu hastalığı? Bak doktorda demiş önce güçsüzlük olacak diye. Bende burda çok kişiden bunu duydum. Hasan hocanın yorumlarından dolayı korkum kaldı zaten

  6. Buse dedi ki:

    Takıntı bana en iyi antidepresan emg oluyor… ama busefer korkuyorum çünkü 2ay geçti ve avuç içimdeki seğirme başlayınca uzun sürüyor şimdiden kaygılandım oraya iğneyi batırınca garip bişeyler çıkacak diye:( ama şuda var bu emgsi etkiside 1hafta sürüyor sonra başa sarıyorum:( Buarada Ankara’daki profun adı Mehmet Demirci

  7. Abcac dedi ki:

    Alka kaç yasindasin ? Boğazda takılma dediğin olay nasıl oluyor bu çok oluyormuş hastalarda yazmissin ya balgam olması mı yoksa his mi?Bende yaşıyorum aynısını

  8. Takıntı dedi ki:

    Mehmet demirci evet hatırladım, baya bu işin üstadı bu adam. Hatta hasan hoca bi cevabında bahsetmişti. Hatta bir arkadaşa burdan birine demiş ki sadece seğirme varsa als olmaz demiş.bana da emg den sonra 15 gün bi rahatlık geliyo sonra tekrar başa. İzmirde bi prof bana klinik nörofizyoloji uzmanı birsürü als hastasına teşhis koymuş doktor rahat ol bişeyin yok dedi ama 15 gün sonra hoop başa sardım:)

  9. Buse dedi ki:

    Aslında bukadar seğirmeye iki alternatif var ya als ya bfs… nekadar boş şeyleri kafama takıyormuşsum 4ay öncesine kadar… bigünde kafama taktığım şeyler tozpembe gelir oldu.. seğirme ve birsürü tıbbi terim hayatımın başköşesine oturdu…Allah saglık sıhhat versin herşey boş gerçekten

  10. Muallim dedi ki:

    Sayın Takıntı:
    Seğirmelerin 3. ayında iğneli emg çekildim. Bişey görünmüyor ama 6 ay sonra daha iyi bir hastanede tekrarlat dedi. Bir daha da hiç görünmedim doktora. İlk 2 yıl psikolojik olarak iyi değildim. Çok okudum araştırdım. Kendime anksiyete teşhisi koydum. Als mi anksiyete mi dedim kendime. Kendimi Als ye inandırmaktansa anksiyete olduğuma inandırmak psikolojim daha iyi geldi sanırım.

  11. Muallim dedi ki:

    Endişeli:
    Seğirmeler bazen azalıyor bazen artıyor. Bu ara sırtımda tek bir nokta sürekli seğiriyor. Bir yere takılı kalınca beni çok rahatsız ediyor. Açıkçası galiba bu yüzden tekrar burayı ziyaret ediyorum. Genelde seğirmelerim dağınıktır, vücudun her yerinde oluyor. Hatta ara ara dilimde de oluyor maalesef. Ama güçsüzlük var mı? Bilemiyorum yok gibi yani 5 yıl öncesini pek hatırlamıyorum. Her türlü sportif faaliyeti yaparım. Yüzerim, haftada 3 gün futbol oynarım. İyiyim yani kısacası. Ağrı, uyuşma, takılma vs. yok çok şükür.

  12. Endiseli dedi ki:

    Muallim hocam cevabın için teşekkür ederim yani 5 yol boyunca ağrı,karıncalanma,uyuşukluk takılma vbg. Sorunlar hiç olmadı yani.

  13. Muallim dedi ki:

    Bağdaş kurup oturur damara baskı yaparsan karıncalanma uyuşukluk tabi ki olur. Seğirmeleri olan biri bunu hemen Als ye yorar. Durduk yere, sürekli, sık sık olmuyorsa hiç alakası yok bence.

  14. Çağlar Özsoy dedi ki:

    Tam 11 aydır benim de her yerim seğiriyor. Allaha şükür güçsüzlük yok diye seviniyorum. Bir gün azalıyor diğer gün çoğalıyor inşallah geçer diye bekliyorum. 11 ay önce ilk buraya yorum yazdığım da sağolsun veysel abi çok yardımcı olmuştu onu da buraya küstürdüler. Eskiler eminim ki burayı okuyodur. Eskiler ilk zamanlarınızı düşünün nasıl endişeliydiniz buraya yardımcı olun nasıl olduğunuzdan bahsedin hepimizi rahatlatıcaksınız.

  15. Vys dedi ki:

    Bende de kas zayıflıgı var sol bacagımdaki kaslar cok dolgun ama sag bacagımdakiler cok zayıf erimiş ve oralar hep seyiriyo ben sağımı daha iyi kullanan biriydim ve şimdi sol yanım cok daha güclü durumda ayagdurumi kücük kaslar gitmiş elimi kapattıgımda acamıyorum hızlı ama klinik bir gücsüzlük yok

  16. Furkan dedi ki:

    Merhaba bende tam iki yıl sekiz ay önce buray yazmıştım bir travma sonrası gözde seyirme başladı hiç geçemedi sonra tüm vücuda yapıldı seyirmeler malesef bu süreçte ben yazmıştım çok çaresizdim panik atak anksiyete falan geçti seyirmeler kaldı askerdeydim yeni döndüm işe başladım size taşmıştım ağlayarak doktor yok izin yok çaresizlikten öldüm sağolun çok yardımcı oldunuz Veysel abi ve diğer arkadaşlar ama benim şimdi ki sorunum bir ara tamamen geçmesine rağmen dönem dönem çok artıyor seyirmeler ve parmaklarımda istemsiz kas hareketleri aynalar oluyor yüzümde dudağıma özellikle atmalar devem ediyor çok korkuyorum duş alınca geçiyor genelde ama bu bana ya ms yada beynimde tümör var dedirtiyor çünkü kuşağımda çınlarlar falan oluyor ara ara sizce bunlardan biri olabilir mi artık doktor a gitmeye bile korkar oldum bir yorum yaparsanız çok sevinirim bu iki hastalıktan biri olabilir değil mi çünkü parmak psikolojik bozukluktan neden oynasın bu kadarı da olamaz

  17. Seyirme dedi ki:

    Benim de tüm vücudumda seyirmeler vardı. Eskişehir’den Ankara Düzen laboratuvarında bir profesöre EMG’ye gönderdiler. Bu işin uzmanıymış. İyi huylu seyirme dedi, merak etmememi söyledi. EMG yaptıracaksanız Düzen laboratuvarını öneririm.

    • alka dedi ki:

      Düzen labaratuvara ben gittim beni bi güzel düzdüler emg ye 500 TL aldılar adı üstünde duzen labaratuar ordaki doktor eski GATA hastanesi nöroloji bölüm başkanıymis adam kendinden çok emin benden çok als hastasını gören olmamıştır dedi ben durumumu anlatınca ya abicim bosyere para veriyorsunuz dedi biraz önce giren hastayı gördün mü dedi gördüm adam dilini kullanamıyor geveliyordu ben zaten adamı görünce hemen anlamıştım ALS olduğunu işte ALS hastası öyle olur dedi basladı emgye derken bacagimda ters giden birşeyler oldu sesler gürültülü geliyordu. daha önceki emglerimi sordu sende birşeyler bulmuslar ki 3 ay sonra gel demişler dedi 3 ay önce de dilimden birkez nü sesini duymuşlardı o da birkez gelince anlamsiz demişlerdi ALS de baya baya gelir demişlerdi düzendeki doktorlar da dilden anlaşılmaz dil kökünden anlaşılır dedi ve devam etti emgye o bacağımi 5 dk dinledi sonra vücudumun her yerine baktı dil kökünü de dinledi uzun uzun sonra sende en ufak bir şüphe dahi yok ki sen ALS değilsin dedi ağrıları sordum ALS de ağrı olmaz dedi ama bence yanılıyor internetteki kaynaklar ağrı olabilir diyor yine internetteki kaynaklar ALS nin başlangıcında seğirme olabileceğini söylüyor kimsenin dedigi bir diğerinin kini tutmuyor artık EMG yaptırmaya korkuyorum yaşama sevincim gitti hiçbir şeye sevinemiyorum yakında öleceğim dusuncesi ile yaşıyorum ama yinede gittim araba aldım kendime

      • Seyirme dedi ki:

        Haklısınız 500 lira ciddi para ama özelde bir iki yeri sormuştum daha bile pahalı söylediler, ben sadece nerede EMG yaptırayım diyenler için güvenilir bir yer olduğu için yazmıştım. Maalesef her yere de güvenilmiyor, doktorlar şurada burada bir daha yaptır diyorlar ama burada yaptırdığını söyleyince tamam diyorlar. Önemli olan doktor doktor dolaşmaktansa güvenilir bir sonuç almak. Herkese geçmiş olsun inşallah derman da bulursunuz.

  18. Furkan dedi ki:

    Bu seyirmeler ilk başladığında bir yul önce çekildim mr ve tüm testleri doktor somatizasyon bozukluğu dedi ama o zamana parmaklarına ve dudağımda olmuyordu bir ara tamamen geçti şimdi altı ay falan mesela parmaklarım böyle olduğunda antidepresan kullandım hemen geçti şimdi altı aydır yoktu şimdi yine ara oluyor acaba ms atağımı geçiriyorum

  19. Buse dedi ki:

    Yarını bekleyemedim ilk gittiğim doktora gittim emg için.. sen oku oku tüm belirtileri yaşayacaksın dedi dilde dahil tüm seğirmelerden rahatsız olduğum yerlere iğneli emg yaptı en hassasada ayarladım bak dedi bişey olsa böyle düz çizgi çıkmazdı dedi.. okb nin dibine vurdum bizdeki sorunu sordum oradaki arkadaşlarınada yaz dedi yaygın anksiyete bozukluğu=yaygın kas seğirmesi dedi… arkadaşlar bizdeki sorun gerçekten bu korku bizi mahvediyor.. bide dediki als hastaları als miyim diye düşünemez zaten biranda onlar farkına varır ve öğrenirler dedi

  20. Takıntı dedi ki:

    Geçmiş olsun buse :) senin adına çok sevindim.peki başka neler söyledi anlatsana azcık içimiz ferahlasın. Seğirme ile başlar mı sordun mu hasan hocanın dediği gibi ?

  21. Buse dedi ki:

    Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı olan denetlenemeyen nitelikteki endişe hastalığın temel belirtisidir. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemezler ve bir türlü sakinleşemezler. Çevrelerinde “aşırı evhamlı” olarak tanınırlar. Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.

    YAB’a sıklıkla sanki fiziksel bir hastalık varmışçasına kendini gösteren bazı bedensel belirtiler eşlik eder. Bu belirtiler: nedensiz yorgunluk, başağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seyirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi fiziksel yakınmalardır. O hep kötüye yönelen beynimize keşke bunuda kabul ettirebilsek…

  22. Buse dedi ki:

    Takıntı herşeyi sordum seğirmenin şeklini bile tek tek anlattı bir hoca yaygın kas seğirmesiyle başlar yazmış dedim bana yaygın kas seğirmesini gösterdi mesela bacaklarda başladıysa dedi şimdi vuruyorumya dedi als de dedi buraya vurunca bu kısım ayrı ayrı kabarcık gibi toplu şekilde yaygın olarak atmaya başlar ve durmaz dedi

  23. Buse dedi ki:

    Furkan bende istemsiz parmak hareketleri yüzde seğirme dilde seğirme hepsi mevcut hepsini yaşadım zaten parmaklarda seğirdiği için hareket oluyor inşallah hiçbirimizin birşeyi yok

  24. Takıntı dedi ki:

    Yani buse sadece tek bir bacakta tek bir elde gibi başlarmış değilmi? Bizdeki gibi bir anda yaygın olarak başlamazmış yani. Peki elindeki yerde sürekli seğirme vardı demiştinya oraya da iğne soktumu ? O sürekli elinin aynı yerinde olan seğirme de sorun yokmuş dimi?

  25. Buse dedi ki:

    Evet özellikle oraya baktı bak hiçbirşey yok dedi ciddende dümdüz çizgi vardı o kasta… hatta o kasta erime var dedim güldü o bendede var bak dedi hakkatende öyleymiş.. nabız atışlarımı gösterdim bak bnmkide görünüyor dedi ciddende görünüyordu.. arkadaşlar akıl sağlığımız elden gidiyor kendimizi inceleye inceleye herkeste olan şeyleri kötüye yorumlar olduk

Bir Cevap Yazın