Google Chrome ve Eklentileri
Bir Firefox bir chrome arasında gidip geliyorum. Son olarak chrome’u tercih etmiştim ki notebook’da sürekli çökmeye başlayınca eski dostum firefox’a döndüm. Gerekli eklentileri vs. kurdum ve güzel güzel kullanmaya başladım. Lakin firefox’un klasik hantallığı ve ram canavarlığı içten içe chrome’a geçmem için beni tahrik ediyordu. Nasıl bulduğumu bilmiyorum ama Google’ın yardım forumunda internet download manager ile chrome kullananların sık sık çökme yaşayabileceğini okudum. Sonra düşündüm. Büroda, evdeki bilgisayarda ve notebook’da chrome vardı. Evdeki bilgisayar ve notebook’da idm bulunurken, bürodakinde yoktu. Bürodaki chrome ise tek bir hata bile vermemişti. Evet evet, 2 gündür chrome çökmüyor. Yani firefox’u tekrar ikinci plana gönderdim..(şimdilik)
Gelelim eklentilere. Chrome, eklentileri de gelince firefox’dan aşağı yanı kalmadı. Tabi ki Firefox’un eklenti sistemi daha oturmuş ancak fazla sürmez yakın bir zamanda chrome eklentileri de rayına oturur. Chrome eklentileri sitesinde 50’den fazla eklenti sayfası araştırdım. 25 sayfa en populer eklentiler ve 25 sayfa en çok indirilenler.. Ayrıca firefox’da kullandığım eklentiler.. Her sayfada 10 eklenti olduğuna göre 500’den fazla eklentiye göz attım sayılır. Bunlar arasından kullandığım ve tavsiye ettiklerimi harf sırasına göre şöyle sıralayabilirim:
1. Autocomplete = on : Bazı siteler şifre kaydetmeye izin vermez. Şimdi aklıma ilk gelenler banka ve bahis siteleri. Önemli sitelerde belki şifreyi kaydetmek yanlış, ancak bilgisayarımızı sadece biz kullanıyorsak en azından tercih hakkımız olmalı. İşte bu eklenti ile otomatik tamamlama ve şife kaydetmeye müsade etmeyen siteleri, edebilir hale getiriyor.
2. AutoPagerize for Chrome : Özellikle forum sitelerinde ya da arama motoru sonuçlarında belli sayıda sonuca izin verilir. Bu eklenti ile diğer sayfaya geçmek için tıklamak zorunda kalmıyoruz. Sayfanın sonuna geldik mi otomatik olarak diğer sayfa yükleniyor.
3. Basic Calculator : Adı üstünde basit bir hesap makinesi. Herhangi bir matematik işlemi yapmak için tarayıcı sayfasından ayrılmamıza gerek kalmıyor.
4. Chromepad : Bir web sitesinde yer alan yazıyı ya da aklınıza gelen herhangi bir şeyi yine tarayıcı penceresinden çıkmadan not almamıza imkan veriyor. Üstelik tarayıcıyı kapatsak da notlarımız silinmiyor.
5. Clock : Pek gerekli bir eklenti olmamakla beraber görev çubuğundaki saat ve tarihi kaldırıp zamanı tarayıcı penceresinden takip etmek isteyenler beğenebilir.
6. Firebug Lite : Web tasarım ve kodlama ile uğraşanlar için en klasik eklentilerden biri. Firefox’a aşina olanlar için tanıdık bir eklenti. İşlevselliği firefox eklentisi kadar iyi değil.
7. FlagChrome : O an açık olan sitenin barındırıldığı ülke, ip bilgisi, alexa puanı yanı sıra pagerank bilgisini gösteriyor. Ayrıca sitenin kimin adına kayıtlı olduğunu öğrenmek için bir whois aracına sahip.
8. Google Mail Checker Plus : En kullanışlı eklentilerden biri. Gmail hesabınızdaki postaları belirlediğiniz periyotlarda kontrol edip bildiriyor.
9. Google Reader Checker : Beslemeleri (feed) takip etmek için google reader kullananlara hitap eden bu eklenti, o an okunmamış besleme sayısını bildiriyor.
10. Handy Google Shortcuts : Tüm google site ve araçları tek bir menüde. İstemediğimiz araçları da kaldırabiliyoruz.
11. MaxDark Downloads Button : İlk kurulumda menü çubuğunda yer almayan indirme yöneticisi için bir kısayol tuşu. Siyah renkli bir ikona sahip (mavi renkli olanı da var)
12. MeasureIt! : Yine firefox eklentilerinden aşina olduğumuz measure it sayfanın istediğiniz kısımlarının boyutlarını ölçmeye yarıyor.
13. Orbvious Interest : Sayfaları daha sonra okumak için read it later kullanıyorsanız bu eklenti sitenin resmi olmayan eklentisi. Resmi olarak ise site 2-3 bookmarklet sunuyor.
14. RSS Abonelik Uzantısı : chrome besleme desteğine sahip değil. Bu eklenti ile rss, atom ve feed adreslerini tanıyabilir hale geliyor.
15. Sexy Undo Close Tab : Bazen yanlışlıkla bir tabı kapatıyorum. Bir daha tekrar adresi yazmak zor geliyor. Bu eklenti tarayıcıyı ilk açtığımız andan itibaren kapatılan tabları aklında tutuyor. Dolayısı ile hem kısa bir geçmişe hem de kolaylığa sahip oluyoruz.
16. Smooth Gestures : Firefox kullanıcıları fare hareketleri ile klavyeden bağımsız olarak tarayıcıyı kullanmaya alışmışsa normal kullanımda epey zorlanabiliyorlar. En azından kendi adıma bu böyle.. Chrome eklentileri ile birlikte fare hareketleri de geldi. Bu eklenti ile yazı yazmak dışında klavyeyi unutuyoruz. Tüm navigasyon fare ile yapılıyor.
17. SmoothScroll : Picasa tarzı sayfa kaydırmaları. Göze daha hoş geliyor
18. Yet Another Drag and Go: Büyük kolaylık sağlayan bu eklenti şunları yapıyor:
-seçili bir metni biraz sürükleyerek otomatik olarak istediğiniz sitede aratma.
-seçili ama bağlantı haline getirilmemiş bir web sayfasını yeni bir tabda açma.
500 küsür eklenti arasından seçtiğim ve kullandığım 18 eklenti. Chrome eklentileri çok hızlı artıyor. Şu an geliştiriciler tarafından 3000’den fazla eklenti yazılmış durumda..
İlave:
19. goo.gl URL Shortener : Açık olan web sitesini google’ın url kısaltma servisi (goo.gl) ile kısaltmaya imkan sağlıyor.
20. Google Translate : Mevcut web sayfasını google’ın çeviri servisi ile tamamen çeviriyor.
ben mozilla nın downloader helper eklentisi gibi bir chrome eklentisi arıyorum bilgilendirilebilirsem sevinirim. dh eklentisi sayesinde izlediğim tüm videoları bilgisayara indirebiliyotum mozilla da
daha önce baktığımda youtube için eklentiler vardı ama sanırım google bu tip eklentileri resmi sayfasından kaldırmış. Şimdi bakınca bulamadım. chrome’dan video indirmek için harici programları öneriyorlar. fdm gibi..
videodownloader eklentisi mevcut chromeda
bağlantısını da paylaşsaydınız keşke. youtube harici siteler için bir video indirme eklentisi bulamadım.
Merhaba Google chrom için turkçe olan ve 81 ilimizi destekleyen ayrıca bir eklenti bulunmakta. İncelemenizi tavsiye ederim
https://chrome.google.com/extensions/detail/lihkiknoejicclhonnbefnbkdpcfibbp adresinden inceleyebilirsiniz
Merhabalar,
aylardır chrome üzerinden indirdiğim dosyaları türlerine göre klasörlerde düzenleyecek bir eklenti arıyorum… bu tarz bir eklentiden haberiniz var mı?
maalesef. böyle bir eklentiye rastlamadım. az önce de tahmini bir arama yaptım yine buna benzer bir sonuç çıkmadı. Bence bir indirme programı kullanarak bu istediğinizi yapabilirsiniz.
indirme programı kullanma gibi bir alışkanlığım yok malesef.. bir gün elbet çıkar böyle bir eklenti.. teşekkürler
Bunun gibi yorum yapılan sitelere tek tıkla yorum yazabilecegimiz firefoxtaki easycomment eklentisi gibi bir eklenti bilen varmı?