Als miyim?

Bu yazıyı okuyacak olanlar kelimenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordur ancak ben yine de bir tanım yazayım. ALS’nin açılımı “Amyotrofik lateral skleroz” ya da bilindik uzun adıyla “Motor Nöron hastalığı”. Tedavisi olmayan bu hastalıkta kasları kontrol eden motor sinir hücreleri yavaş ama geri dönülemez şekilde ölüyor ve sonucunda kasların işlevsiz kalmasına, erimesine yol açarak hastayı yatalak ediyor. Kollar, bacaklar ve gövde kaslarının işlevsiz kalmasından öte yutkunma ve solunum kasları etkilenmeye başlayınca hastalık ölümcül hale geliyor. Bu duruma gelen hastaların yapay solunum desteği alması gerekiyor. Görülme sıklığı 100 bin kişide 1-1.5 olan hastalık için hayatta kalma oranı ortalama 3-5 yıl arasındadır. Yapay solunum desteği sorunsuz sağlanabilen hastalar uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu hastalığa sahip en ünlü kişi fizikçi Stephen Hawking’dir ve 50 yıldır bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için:

Tarih 2010 ağustosunu gösterirken güzel bir tatilden dönmüştük. Her şey yolundaydı. Bir gün bacağımda bir gariplik hissettim. Sağ baldırım seğiriyordu. O zamanlar kendimi (vücudumu) dinleyen birisi olduğum için tüm dikkatim de bacağıma yönelmişti. Ertesi gün de seğirme geçmeyince hayatımın en büyük hatalarından birini yaptım ve dr.google’a (bildiğimiz google arama motoru) “seğirme” kelimesini yazdım. Ta taaa.. “ALS belirtisi” . Birisi bana “o kelime hayatının dönüm noktası olacak” deseydi ne de güzel gülerdim. Altı üstü bir arama eylemiydi değil mi? Değilmiş..

Seğirme kelimesi beni ALS belirtilerine çıkarınca ALS’nin okuduğum diğer belirtileri de vücudumda ortaya çıkmaya başladı. Örneğin “ALS hastaları sık esner” gibi bir belirtinin ertesi gününde 30 defa esniyordum. Ya da ALS hastalarının bacakları, ayakları soğuk olur yazıyorsa benim de öyle oluyordu. Ya da ne bileyim kulak çınlaması, kolay irkilme.. Bunların hepsi bende vardı. O halde als olmalıydım. Hiç unutmadığım bir an var ki o da seğirme tiplerini araştırdığım gündü. Doğru ya da yanlış hâla bilmiyorum ancak okuduğumda ALS seğirmelerinin “pop” denilecek abartılı seğirmelerden çok gözle görülmeyecek ya da çok az farkedilecek “solucan hareketi” şeklinde olduğunu öğrenmiştim. Bilin bakalım ne oldu? Ertesi güne bu tip seğirmelerle uyandım.

Araştırmalarımda ilk durağım ALS-MNH derneği oldu. İlk olarak sadece okuyarak geçirdiğim günlerden sonra bir konu açmaya karar verdim. 2 Eylül 2010 tarihinde Anksiyete / Hipokondriyazis / ALS başlıklı bir konu açtım. Şu an forumun en populer başlıklarından bir tanesi. Bunun sebebi de Türkiye’de ve dünyada azımsanmayacak kadar çok kişi als olduğundan şüpheleniyor. Hastalığın ilerleyiş şekli dehşeti artırıyor. Kanser, kalp krizi gibi hastalıklar ALS’nin yanında biraz daha düşük vahamete sahip. Açtığım bu konudan şahsımı bulan pek çok insan oldu. Arkadaş olduklarım oldu. Gerçekten yardıma muhtaç halde oluyor insan ve onların yaşadıklarını daha önce yaşadığım için tamamen empatik bir şekilde yaklaşabiliyorum.

Als olduğum düşüncesi artık kafamda net olarak oturmaya başlamıştı. Bir anlamda kaderimi kabullenir pozisyondaydım. Bu süreçte özellikle yabancı sayfalarda belirtileri, teşhis metodlarını ve tedavileri çok araştırdım. Hani bir nörolog olmak istesem konu hakkında bu kadar araştırma yapmazdım. Normal yaşamımda çalışkan bir insan değilimdir. 6 Eylül 2010’da Medhelp sayfalarında What is my disease? başlıklı sorum 7 Eylül 2010 tarihinde aynı şekilde patients like me adlı sitenin forum bölümüne Tipacow adlı kullanıcı tarafından eklendi (özel mesaj ile sormuştu). 19 Eylül 2010 tarihinde ise ALS/MND forumlarında Terrible hypochondria or what? başlıklı bir konu açtım.

2 Eylül – 19 Eylül arasında 4 farklı sitede açtığım konular yaşadığım dehşetin adeta birer kanıtı. Bir an önce bir cevap istiyordum. Evet ya da hayır. Ama kimse doktor değildi ve kimse monitörün arkasından teşhis koyamazdı.

2010 Eylül ayında 5 farklı nöroloğa gidip 2 defa EMG çekildim. Aldığım teşhisler Hipokondri, anksiyete -ki öncesinde 2 yıl anksiyete ve panik atak ile uğraşmıştım- , B12 vitamin eksikliği ve magnezyum eksiliği oldu. B12 için 5 iğne, anksiyete için cymbalta ve magnezyum için de suda eriyen tablet kullandım. Hiç biri işe yaramadı. Çünkü asıl tedavi yolu kimyasal değil zihinseldi..

EMG sonuçlarımın ikisi de temizdi, tomografi, kan testleri bir sürü test test test.. Hepsi normaldi. Tam rahatlayacaktım ki bir şey oldu. İkinci kez çekildiğim EMG’de işlemi yapan kişi bacağımın bir noktasında problem farketti. Fakat aynı noktayı ikinci kontrolünde bu sorunu göremedi. Emg’de belirli vücut kaslarına ince bir iğne sokularak kasların aktiviteleri izleniyor (Karnımdan ve çenemden bile iğne soktular). Tüm sonuçlar normalken o tek belli belirsiz nokta ALS’ye tekrar tutunmama sebep oldu. Neden sorun çıkmıştı? Neden ilkinde vardı ve ikincisinde yoktu? Belki aynı noktaya sokmamıştı.. İğneyi..

Bu sürecin ardından derin bir depresyona girdim. Yaklaşık 1 sene boyunca hiç ama hiç bir şey beni mutlu etmiyordu. Tam 1 senemi bu kaygıya harcadım. Bu süreçte tabi araştırmayı da bırakmıyordum. Süreç, alsyi dışlamaya dönüyordu. BFS’yi (Benign Fasciculation syndrome) araştırmaya başladım. Aboutbfs adında bir forum buldum ve orada yazılanları okudum. Bu dönemde kişi belirtilerini normalleştirmeye çalışıyor.. Ancak bu, ALS’yi yeterince benimseyince oluşuyor. Yani olmadığınız bu hastalığı varmış gibi kabul edip ona göre yaşayınca.. Teşhis almasanız bile..

2011 yılında araştırmayı bırakmaya karar verdim. Çünkü farkettim ki araştırdıkça daha kötü oluyorum. Tamamen bırakmadım. ALS-MNH derneğinin forum sitesini takip etmeye devam ettim. Patientslikeme’de sahip olduğunuz hastalığın gidişatını takip edebildiğiniz bir sistem yapmışlar. Orada da bilgilerimi güncellemeye devam ettim. Ve sonunda farkettim ki belirtiler değişse de hastalıkta herhangi bir ilerleme yok. Araştırmayı iyice azaltınca normal yaşama dönmeye başladım. Kaygım, ciddi düzeyde azaldı. Belirtilerin bacağımdaki seğirme dışında hepsi yok oldu (Bacağım bugün bile seğiriyor). 2012 yılında ise tamamen normale döndüm. Olmayan bir hastalıkla varmış gibi 1.5 yıl geçirdim.. Buna tıp dilinde hipokondri ya da çağa uygun olarak siberkondri deniyor.

Uzun ve yorucu bir hikayeydi benimkisi. Aslında anlatılacak daha çok şey vardır ama ben bu yazıyı başka sebeplerle yazdım. Eminim benim yaşadığım şeylerin henüz başında olan bir çok insan var. Ve onlara tavsiyelerim olacak. Madde madde yazacağım ki kolay okunabilsin..

    1. Kaygılısın, korkuyorsun. “Önümde yaşayacağım daha uzun yıllar varken nerden çıktı bu illet?” diyorsun. Korkma, bu sayfayı okuyan yüz bininci kişi değilsen ALS değilsin.
    2. İlk yapman gereken doktora gitmek. Gerekirse EMG için ısrar etmektir (Benim ilk doktorum EMG çekmemekte ısrar etmişti). ALS teşhisi klinik muayene ve EMG ile koyulur. Doktorun sana ALS değilsin dediyse ona inan. Gerçekten inan. Belki görememiştir deme. Düşün. Yüz binde bir kişide görülen hastalığı doktorunun kaçırma olasılığı yok. Kaçırdıysa bence sevin çünkü çok talihli bir insansın. Şaka. Doktoruna inan. O doğruyu söylüyor. İlk gittiğim doktorum bana hipokondri demişti. Ondan sonra 4 doktora daha gittim. Sonucu biliyorsun.
    3. Doktora gittikten sonra yapman gereken ikinci şey araştırmayı bırakmak. Tamamen bırakmak. Hiç bir şekilde ne google, ne başka bir sitede yaşadığın belirtileri araştırma. Çünkü hangi belirtiyle karşılaşırsan bir süre sonra o belirtiyi yaşayacaksın.
    4. Seğirme ALS’nin ayırt edici belirtisi değildir ve seğirmelerin büyük çoğunluğu zararsızdır. Hatta okuduğum sitelerde birisi “vücudun otomatik masaj sistemi” şeklinde esprisini yapmıştı. Boşver seğirsin bacağın kolun. Hala yürüyebiliyorsun, yiyebiliyorsun.
    5. Vücudunu dinlemeyi bırak. Bunun bir sonu yok. Vücudun çalışma şeklini görsen nasıl yaşadığına inanamazsın. Bırak o işini yapsın
    6. Eminim yukarıda saydığım maddeler sende yeterince işe yaramayacaktır. Doktorunu dinlemeyeceksin, araştırmayı bırakmayacaksın ve vücudunu dinlemeye devam edeceksin. O zaman araştırdığım testlerden bazılarını söyleyeyim. Kavanoz açmak, anahtar çevirmek, araba sürmek, yerden bir cisim kaldırmak, tek ayağının üzerinde durmak.. Bunlardan herhangi birini yapıyorsan ALS değilsin.
    7. Hayatına devam et. Çünkü ALS bile olsan yapacak bir şey yok. Ne kadar kaliteli zaman geçirirsen, senin için o kadar iyi

 

Kafanızdaki sorulara cevap bulmak isterseniz yorum bölümü açıktır. Sağlıklı, alssiz günler..

21/04/2014 tarihli ekleme: Als korkusu yaşadığım yıllarda okuduğum bir yazı dizisi bana çok yardımcı olmuştu. İngilizcesi olan arkadaşlara muhakkak tavsiye ederim:

Muscle Twitching: Is it ALS or Anxiety or BFS? Best Information for Terrified People

Not: Yukarıdaki bağlantı içerisinde verilen bağlantılarda hata var. Oradaki bağlantılara ulaşmak için: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Güncelleme: Maalesef yukarıdaki linkler ölmüş. Bunun yerine bulduğum başka benzer bağlantılar:

Twitching Muscles: Great Foot Drop Strength Tests
Muscle Twitching in Fingers? ALS Fear? Strength Tests

Şu yazılar da ilginizi çekebilir...

25.964 Yorum

  1. Baharistan dedi ki:

    Teşekkür ederim. Mutlu bence son kez çok iyi bir prof a görünüp sonuca varmalisin

  2. Firdevs dedi ki:

    Mutlu Bey bu yaşadıklarınız kolay şeyler değil. Hani ben sadece seğirme ile korkuyorum. Hayatım kararmış durumda. peki bu psikolojiden nasıl çıktınız. Özellikle şikayetleriniz artarken nasıl gününüzü geçiriyorsunuz. Size yardımcı olmak isterim

  3. Mutlu dedi ki:

    Firdevs hanım psikolojim elbette düzelmiş değil. sadece ilk zamanki gibi psikosomatik şikayetlerim yok. ama artan güçsüzlük bir kenara nefes adarlığı ve konusma zorluğu hiçbirşeye benzemiyor. Toplum önünde konusmamamaya başladım. ve kelimeleri artık hzılı hızlı sözylemek yere duraksayarak ve yavaş yavaş anlatıyorum. tabiki bu durum zoruma gidiyor. Duygularınızı düşüncelerininzi paylaşamıyorsunuz. heleki iş yerinde size yöneltilen bir soruya cvp veremediğinizde o kadar küçük duruma düşüyorsunuz ki. Karşı taraf rahatsızlığınızdan çok konuşmayı bile bilmiyor die damgalıyor.

  4. ASLI dedi ki:

    Mutlu bey Merhaba.Uzun zamandır sizi takip ediyorum. Çok Geçmis olsun .Yaşadıklarınızın zor olduğunun farkındayım. Burada belkide durumu en ciddi olanlardan biride sizsiniz. Size Facebook linkinden ekledim. Ben Ankarada yaşıyorum. Eğer Ankara’ya gelirseniz yardımcı olmak isterim. Benim eşim Doktor durumunuzdan bahsettim. Onun tanıdığı çok iyi Nöroloji doktoru var. İmkanlarınız dahilinde birde ona görünmek isterseniz (yanlış anlamayın gerekirse bizde yardımcı oluruz) birde buraya görünmenizi tavsiye ederim.

  5. Baharistan dedi ki:

    Veysel nerelerdesin

  6. Baharistan dedi ki:

    Kimse yok mu ??

  7. Kaan dedi ki:

    Mutlu en sağlamımız :)

  8. Baharistan dedi ki:

    Nasıl yani veysel

  9. Baharistan dedi ki:

    Nasıl yani kaan en saglamimiz mutlu yazmissin

  10. Kaan dedi ki:

    Bence Als Nin Tedavisini Bulmaya Çalışmasınlar Zaten Asla Bulamayacaklar EMG Yerine Net Teşhis Koyabilen Bi Cihazın Üstünde Çalışsınlar.Daha Faydalı Olur

    • Hülya Ersöz dedi ki:

      Iyi aksamlar ben hulya yaklasik iki haftatir suzleri takip ediyorum .ben de bu hastaliktan korkuyorum.

  11. Mutlu dedi ki:

    Aynen öyle Kaan :) Bende ısrarla söylediğim şey de bu. Ölen Motor Noronlari net bir şekilde gosteren bir cihaz olsa kimse bu korkuyu yaşamaz. Ancak patalojik reflexlerde değişim klinik muaynede üst motor nöron bulgusu ve Emg ilede Alt Motor Nöron bulgusu olacakki Als tanısı konulsun. Adam bulgu vermeden ölüo gidecek zaten.

    • Kaan dedi ki:

      yatalak olmaya yakın teşhis koyabiliyor EMG.Diyelim İlacını Buldun Yatalak Olduktan Sonra neye Yarıyacak.Erkenden Teşhisini Koyabilen Bi Cihaz Yap Ondan Sonra İlacını Yaparsın.

  12. Baharistan dedi ki:

    Dr kaya ya ayagi aksadigi zaman als teşhisi konulmus yani yatalak değilmiş

    • Kaan dedi ki:

      Ben zaten yatalk oldugu zaman teshis komuluyor demedim YATALAK OLMAYA YAKIN als teshisi koyuluyor dedim

  13. Baharistan dedi ki:

    Onun ki nasil hemen anlasilmis videoda anlatıyor ayağı aksamis noroloji asistanı arkadaşına göstermiş o da bunu hocaya göstermemiz gerek demiş hoca görür görmez bu motor norön demiş
    Demek ki anlaşılıyor yani

  14. Baharistan dedi ki:

    Veysel yolladığın açılmıyor

  15. Kaan dedi ki:

    Tetkikleri yaplmş bu mötor nöron hastalıgı demis ayagı aksadıysa gücsüzlük var demektir.daha önceden farkedemedi demekki.sen sadece foruma attgm videisunu izlemissin ben bütün videolarını izledim.hatta cogu videosuna bi arkads yardımıyla ulastm youtubede falan yok

  16. Baharistan dedi ki:

    ilk başlarda anlamış fakat onemsemedim diyordu videoda
    Hastalarına ilgilendim
    Daha sonra ayağım aksadi ve artık arkadaşıma göstermem gerektiğine karar verdim şeklinde söyledi

  17. Baharistan dedi ki:

    Selam Hülya

  18. Hülya Ersöz dedi ki:

    Sanada selam

  19. Baharistan dedi ki:

    Hülya şikayetlerin neler öncelikle geçmiş olsun

  20. Hülya Ersöz dedi ki:

    Ben evli 3 cocuk annesi bir bayanon corluda oturuyorum. Benim als macerami size soyle anlatayim

  21. Baharistan dedi ki:

    Memnun oldum Hülya hanim

  22. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    Sakin olun gençler paniğe getek yok

  23. Baharistan dedi ki:

    Veysel napiyosun

  24. Veysel dere (iron Man) dedi ki:

    İyi sen