Als miyim?

Bu yazıyı okuyacak olanlar kelimenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordur ancak ben yine de bir tanım yazayım. ALS’nin açılımı “Amyotrofik lateral skleroz” ya da bilindik uzun adıyla “Motor Nöron hastalığı”. Tedavisi olmayan bu hastalıkta kasları kontrol eden motor sinir hücreleri yavaş ama geri dönülemez şekilde ölüyor ve sonucunda kasların işlevsiz kalmasına, erimesine yol açarak hastayı yatalak ediyor. Kollar, bacaklar ve gövde kaslarının işlevsiz kalmasından öte yutkunma ve solunum kasları etkilenmeye başlayınca hastalık ölümcül hale geliyor. Bu duruma gelen hastaların yapay solunum desteği alması gerekiyor. Görülme sıklığı 100 bin kişide 1-1.5 olan hastalık için hayatta kalma oranı ortalama 3-5 yıl arasındadır. Yapay solunum desteği sorunsuz sağlanabilen hastalar uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu hastalığa sahip en ünlü kişi fizikçi Stephen Hawking’dir ve 50 yıldır bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Konuyla ilgili daha geniş bilgi için:

Tarih 2010 ağustosunu gösterirken güzel bir tatilden dönmüştük. Her şey yolundaydı. Bir gün bacağımda bir gariplik hissettim. Sağ baldırım seğiriyordu. O zamanlar kendimi (vücudumu) dinleyen birisi olduğum için tüm dikkatim de bacağıma yönelmişti. Ertesi gün de seğirme geçmeyince hayatımın en büyük hatalarından birini yaptım ve dr.google’a (bildiğimiz google arama motoru) “seğirme” kelimesini yazdım. Ta taaa.. “ALS belirtisi” . Birisi bana “o kelime hayatının dönüm noktası olacak” deseydi ne de güzel gülerdim. Altı üstü bir arama eylemiydi değil mi? Değilmiş..

Seğirme kelimesi beni ALS belirtilerine çıkarınca ALS’nin okuduğum diğer belirtileri de vücudumda ortaya çıkmaya başladı. Örneğin “ALS hastaları sık esner” gibi bir belirtinin ertesi gününde 30 defa esniyordum. Ya da ALS hastalarının bacakları, ayakları soğuk olur yazıyorsa benim de öyle oluyordu. Ya da ne bileyim kulak çınlaması, kolay irkilme.. Bunların hepsi bende vardı. O halde als olmalıydım. Hiç unutmadığım bir an var ki o da seğirme tiplerini araştırdığım gündü. Doğru ya da yanlış hâla bilmiyorum ancak okuduğumda ALS seğirmelerinin “pop” denilecek abartılı seğirmelerden çok gözle görülmeyecek ya da çok az farkedilecek “solucan hareketi” şeklinde olduğunu öğrenmiştim. Bilin bakalım ne oldu? Ertesi güne bu tip seğirmelerle uyandım.

Araştırmalarımda ilk durağım ALS-MNH derneği oldu. İlk olarak sadece okuyarak geçirdiğim günlerden sonra bir konu açmaya karar verdim. 2 Eylül 2010 tarihinde Anksiyete / Hipokondriyazis / ALS başlıklı bir konu açtım. Şu an forumun en populer başlıklarından bir tanesi. Bunun sebebi de Türkiye’de ve dünyada azımsanmayacak kadar çok kişi als olduğundan şüpheleniyor. Hastalığın ilerleyiş şekli dehşeti artırıyor. Kanser, kalp krizi gibi hastalıklar ALS’nin yanında biraz daha düşük vahamete sahip. Açtığım bu konudan şahsımı bulan pek çok insan oldu. Arkadaş olduklarım oldu. Gerçekten yardıma muhtaç halde oluyor insan ve onların yaşadıklarını daha önce yaşadığım için tamamen empatik bir şekilde yaklaşabiliyorum.

Als olduğum düşüncesi artık kafamda net olarak oturmaya başlamıştı. Bir anlamda kaderimi kabullenir pozisyondaydım. Bu süreçte özellikle yabancı sayfalarda belirtileri, teşhis metodlarını ve tedavileri çok araştırdım. Hani bir nörolog olmak istesem konu hakkında bu kadar araştırma yapmazdım. Normal yaşamımda çalışkan bir insan değilimdir. 6 Eylül 2010’da Medhelp sayfalarında What is my disease? başlıklı sorum 7 Eylül 2010 tarihinde aynı şekilde patients like me adlı sitenin forum bölümüne Tipacow adlı kullanıcı tarafından eklendi (özel mesaj ile sormuştu). 19 Eylül 2010 tarihinde ise ALS/MND forumlarında Terrible hypochondria or what? başlıklı bir konu açtım.

2 Eylül – 19 Eylül arasında 4 farklı sitede açtığım konular yaşadığım dehşetin adeta birer kanıtı. Bir an önce bir cevap istiyordum. Evet ya da hayır. Ama kimse doktor değildi ve kimse monitörün arkasından teşhis koyamazdı.

2010 Eylül ayında 5 farklı nöroloğa gidip 2 defa EMG çekildim. Aldığım teşhisler Hipokondri, anksiyete -ki öncesinde 2 yıl anksiyete ve panik atak ile uğraşmıştım- , B12 vitamin eksikliği ve magnezyum eksiliği oldu. B12 için 5 iğne, anksiyete için cymbalta ve magnezyum için de suda eriyen tablet kullandım. Hiç biri işe yaramadı. Çünkü asıl tedavi yolu kimyasal değil zihinseldi..

EMG sonuçlarımın ikisi de temizdi, tomografi, kan testleri bir sürü test test test.. Hepsi normaldi. Tam rahatlayacaktım ki bir şey oldu. İkinci kez çekildiğim EMG’de işlemi yapan kişi bacağımın bir noktasında problem farketti. Fakat aynı noktayı ikinci kontrolünde bu sorunu göremedi. Emg’de belirli vücut kaslarına ince bir iğne sokularak kasların aktiviteleri izleniyor (Karnımdan ve çenemden bile iğne soktular). Tüm sonuçlar normalken o tek belli belirsiz nokta ALS’ye tekrar tutunmama sebep oldu. Neden sorun çıkmıştı? Neden ilkinde vardı ve ikincisinde yoktu? Belki aynı noktaya sokmamıştı.. İğneyi..

Bu sürecin ardından derin bir depresyona girdim. Yaklaşık 1 sene boyunca hiç ama hiç bir şey beni mutlu etmiyordu. Tam 1 senemi bu kaygıya harcadım. Bu süreçte tabi araştırmayı da bırakmıyordum. Süreç, alsyi dışlamaya dönüyordu. BFS’yi (Benign Fasciculation syndrome) araştırmaya başladım. Aboutbfs adında bir forum buldum ve orada yazılanları okudum. Bu dönemde kişi belirtilerini normalleştirmeye çalışıyor.. Ancak bu, ALS’yi yeterince benimseyince oluşuyor. Yani olmadığınız bu hastalığı varmış gibi kabul edip ona göre yaşayınca.. Teşhis almasanız bile..

2011 yılında araştırmayı bırakmaya karar verdim. Çünkü farkettim ki araştırdıkça daha kötü oluyorum. Tamamen bırakmadım. ALS-MNH derneğinin forum sitesini takip etmeye devam ettim. Patientslikeme’de sahip olduğunuz hastalığın gidişatını takip edebildiğiniz bir sistem yapmışlar. Orada da bilgilerimi güncellemeye devam ettim. Ve sonunda farkettim ki belirtiler değişse de hastalıkta herhangi bir ilerleme yok. Araştırmayı iyice azaltınca normal yaşama dönmeye başladım. Kaygım, ciddi düzeyde azaldı. Belirtilerin bacağımdaki seğirme dışında hepsi yok oldu (Bacağım bugün bile seğiriyor). 2012 yılında ise tamamen normale döndüm. Olmayan bir hastalıkla varmış gibi 1.5 yıl geçirdim.. Buna tıp dilinde hipokondri ya da çağa uygun olarak siberkondri deniyor.

Uzun ve yorucu bir hikayeydi benimkisi. Aslında anlatılacak daha çok şey vardır ama ben bu yazıyı başka sebeplerle yazdım. Eminim benim yaşadığım şeylerin henüz başında olan bir çok insan var. Ve onlara tavsiyelerim olacak. Madde madde yazacağım ki kolay okunabilsin..

    1. Kaygılısın, korkuyorsun. “Önümde yaşayacağım daha uzun yıllar varken nerden çıktı bu illet?” diyorsun. Korkma, bu sayfayı okuyan yüz bininci kişi değilsen ALS değilsin.
    2. İlk yapman gereken doktora gitmek. Gerekirse EMG için ısrar etmektir (Benim ilk doktorum EMG çekmemekte ısrar etmişti). ALS teşhisi klinik muayene ve EMG ile koyulur. Doktorun sana ALS değilsin dediyse ona inan. Gerçekten inan. Belki görememiştir deme. Düşün. Yüz binde bir kişide görülen hastalığı doktorunun kaçırma olasılığı yok. Kaçırdıysa bence sevin çünkü çok talihli bir insansın. Şaka. Doktoruna inan. O doğruyu söylüyor. İlk gittiğim doktorum bana hipokondri demişti. Ondan sonra 4 doktora daha gittim. Sonucu biliyorsun.
    3. Doktora gittikten sonra yapman gereken ikinci şey araştırmayı bırakmak. Tamamen bırakmak. Hiç bir şekilde ne google, ne başka bir sitede yaşadığın belirtileri araştırma. Çünkü hangi belirtiyle karşılaşırsan bir süre sonra o belirtiyi yaşayacaksın.
    4. Seğirme ALS’nin ayırt edici belirtisi değildir ve seğirmelerin büyük çoğunluğu zararsızdır. Hatta okuduğum sitelerde birisi “vücudun otomatik masaj sistemi” şeklinde esprisini yapmıştı. Boşver seğirsin bacağın kolun. Hala yürüyebiliyorsun, yiyebiliyorsun.
    5. Vücudunu dinlemeyi bırak. Bunun bir sonu yok. Vücudun çalışma şeklini görsen nasıl yaşadığına inanamazsın. Bırak o işini yapsın
    6. Eminim yukarıda saydığım maddeler sende yeterince işe yaramayacaktır. Doktorunu dinlemeyeceksin, araştırmayı bırakmayacaksın ve vücudunu dinlemeye devam edeceksin. O zaman araştırdığım testlerden bazılarını söyleyeyim. Kavanoz açmak, anahtar çevirmek, araba sürmek, yerden bir cisim kaldırmak, tek ayağının üzerinde durmak.. Bunlardan herhangi birini yapıyorsan ALS değilsin.
    7. Hayatına devam et. Çünkü ALS bile olsan yapacak bir şey yok. Ne kadar kaliteli zaman geçirirsen, senin için o kadar iyi

 

Kafanızdaki sorulara cevap bulmak isterseniz yorum bölümü açıktır. Sağlıklı, alssiz günler..

21/04/2014 tarihli ekleme: Als korkusu yaşadığım yıllarda okuduğum bir yazı dizisi bana çok yardımcı olmuştu. İngilizcesi olan arkadaşlara muhakkak tavsiye ederim:

Muscle Twitching: Is it ALS or Anxiety or BFS? Best Information for Terrified People

Not: Yukarıdaki bağlantı içerisinde verilen bağlantılarda hata var. Oradaki bağlantılara ulaşmak için: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Güncelleme: Maalesef yukarıdaki linkler ölmüş. Bunun yerine bulduğum başka benzer bağlantılar:

Twitching Muscles: Great Foot Drop Strength Tests
Muscle Twitching in Fingers? ALS Fear? Strength Tests

Şu yazılar da ilginizi çekebilir...

25.830 Yorum

  1. Gülay dedi ki:

    Herkese iyi geceler diliyorum.
    Seğirmelerim epey arttı. Vücudumda kas olan her yerimde hissediyorum. Aylarca hatta yıllarca yaşayan arkadaşlar buna nasıl dayanıyorsunuz?
    Çok sinir bozucu değil mi?
    4 ay oldu. Her şeyi yaptım. Vücudumu vitaminlere minerallere boğdum. Sonuç daha da ilerledi.
    İyileşenler varsa lütfen yazsın. İyileşme öyküleri duymaya ihtiyacım var.

    • Herr ( Masum Bir Ayı) dedi ki:

      Gülay Hanım maalesef henüz yolun başındasınız. Ben de ilk başlarda vücudumda her saniye olan seğirmeler yüzünden derslerime odaklanamıyordum ve deli oluyordum. Merak etmeyin yaklaşık 2-3 ay sonra belki daha erken veya geç kişiden kişiye değişir seğirmeleriniz oldukça azalacaktır ve günde sadece 10-15 defa bir iki saniye uzunluğunda olacak ve siz hissetmeyeceksiniz bile. Belki de tamamen geçecek bilemeyiz. Bende beşinci yılını doldurdu seğirmeler maalesef geçmedi.

      • Gülay dedi ki:

        Çok teşekkürler. Hissetmediğim sürece istediği kadar seğirebilir.
        Bana yaşattığı his sinir bozucu.

    • Bvars dedi ki:

      Gülay hanım benim şuanda dizim resmen tutmuyor. Ağrıdan yerimde duramıyorum ama hicbir türlü alsden korkmuyorum. Biraz zaman sonra bfs hastalıgini kabullendiğinizde bu rahatlık sizdede olacaktir. Çok ciddiyim dizimde inanilmaz bir sızlama var seğirmenin ilk başladığı yerde hemde. Yolunuz zorlu devam edecek gibi duruyor kendinizi asla salmayın hepsi geçecek. Burda ben,Herr,Veysel abi buradayız korkmayın :)

      • Gülay dedi ki:

        Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Ağrınızın mutlaka bir sebebi olmalı.Benimde 1 yıl boyunca omzum ağrımıştı. Fizik tedavi ile ağrılarımdan kurtuldum.
        Sebebinin ne olduğunu bildiğiniz şeyden korkmazsın.
        Ben hayalet bir hastalıkla savaşıyorum. Sebebide tedaviside belli değil.
        Pek korktuğum söylenemez ama çok rahatsızlık veriyor.İçimde bir huzursuzluk var.
        Bir şeyler yapmak istiyorum ama elimden hiç bi şey gelmiyor.

        • Bvars dedi ki:

          Gülay abla sen benden büyüksün sana abla desem daha doğru olur :) benim ağrılarım yüksek ihtimalle büyüme ağrıları ergenlik dönemine bağlı 16 yaşındayım. Sizin durumunuzda als değildir yüksek ihtimalle. Yaşı olan insanlarda bile çok zor bir ihtimal. 6 aylık dönemi sorunsuz atlatırsanız risk azalıyor gittikçe. Seğirmeden değilde güç kaybından korkunuz.

          • Gülay dedi ki:

            Yazıların, üslubun 16 yaşından çok daha büyük ve olgun birine ait gibi.
            Aferin kendini çok güzel yetiştirmişsin.
            Senin yaşındakiler bu kadar sorumluluk sahibi değiller maalesef.
            İleride çok başarılı olacağını ve iyi yerlere geleceğini seziyorum.

  2. Bvars dedi ki:

    Çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Ailem bana herşeyden önce herkese saygı göstermeyi öğretti ve bende bunun bilincinde yetişiyorum :) als hakkında istediğinizi sorabilirsiniz.

  3. Herr( Masum Bir Ayı) dedi ki:

    Ben de burada kendi adıma Bvars hocama teşekkür ediyorum. Birçok soruya cevap vererek insanları bilgilendiriyor ve rahatlatıyor. Güven veriyor her türlü.

  4. Nadir dedi ki:

    arkadaşlar bir ayı aşkın süredir psikolojik olarak zor günler yaşarken bu forumu bulmam beni bir nebze olsun rahatlattı.Dün gece geriye doğru gidip son yazılanların az da olsa bir kısmını okudum. 24 bin mesajı okuyacak vakit bulsam keşke.Bazı isimlerin foruma katkısı çok fazla isimleri tek tek yazmiyim çok geriye gidemediğim için haksızlık yapmak istemem .Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Çok sıkı takipteyim.Bir ricam olacak; Bvars ve Herr nickli arkadaşlar yakın zamanda foruma daha az giriş yapacağız demişler.çok haklısınız işleriniz özel hayatınız var ama yine de uzun süreli yokluğunuzu hissettirmeyin.Bilgi birikiminiz,rahatlatıcı üslubunuz,üşenmeden verdiğiniz cevaplar fedakarlığınız takdire şayan.Teşekkürler

  5. Herr( Masum Bir Ayı) dedi ki:

    Nadir Hocam merak etmeyin sorunuz varsa her zaman yardımcı olurum. Vakit buldukça bilgim dahilinde herkese cevap vereceğim inşallah

  6. Bvars dedi ki:

    Nadir bey gece 1 de eski yorumlarda attığinız mesajları yeni okudum öncelikle teşekkürünüz için rica ederim :) bu tarz su kaldırma gibi denemeleri bende korkumun başlarında çok yapmıştım gayet doğal bir durum. Sizn için söyleyebileceğim yeterli olan güç testleri şunlardır: kavanoz açmak,anahtar çevirmek,parmak ucunda durmak,topuk yürüyüsü yapmak. Bunlar yeterlidir.

    • Nadir dedi ki:

      tamam bunları yazdığınız iyi oldu defalarca 5 lik 10 lt lik petleri kaldırıp indirmek yorucu ve bir süre sonra ağrı yapıyordu.Yazdıklarınızı uygulamak daha kolay teşekkür ederim :)

  7. Mex dedi ki:

    Arkadaşlar sol bacağımda hem güçsüzlük, hem de incelme olduğunu farkediyorum, incelme kısmı canımı çok sıkıyor… Yaşayan var mı ya neden oluyor ki bu incelme

    • Bvars dedi ki:

      Incelme kasın güç kaybına bağlı olur. Ayak ucunda durabiliyorsaniz ve topukta yürüyebiliyorsaniz güc kaybi yoktur. İncelmeye atrofi deniyor ve burda bunu yaşayan var.

  8. Busra dedi ki:

    Bende de segirme var 8 aydır ama ayak bileklerim inceldi güç kaybim yok neden olabilir

  9. Nasıl olcak dedi ki:

    Sabahları kalktıgımda iki bilek üstü bacagımda tutuk oluyor sonra geçiyordu ama aksamlarıda olmaya başladı burada bülent isimli bir arkadas motor noron cıkmıstı,bende boyun duzlesmeside var onunki 6 sene once benle aynı belirtiyi vermisti haber alan oldumu,seğirmelerim gecti simdi bu cıktı cevap verirseniz sevinirim

    • Bvars dedi ki:

      Bülent abinin durumunu Veysel abiye danışabilirsiniz. Burda ondan başka birisinin Bülent abinin durumunu bileceğini zannetmiyorum.

  10. Nadir dedi ki:

    İyi geceler.EMG hakkında birşey sormak istiyorum.Çoğumuz Seğirmelerden şikayetçiyiz.Malum hastalıktan korkuyoruz.EMG tam olarak neyi veriyor acaba?Seğirmelerin sebebini mi buluyor yoksa güç kaybı varsa güç kaybının nedenini mi ortaya koyuyor yada her ikisi mi? yani EMG çektirmek yada doktordan EMG istemek için güç kaybı belirtisi şart mı yoksa sadece seğirme içinde EMG çekilir mi

    • Bvara dedi ki:

      Emg de güç kaybı anlaşılıyor Nadir bey. Güç kaybi varsa denervasyon potansiyelleri görülüyor dev müpler görülüyor. Seğirme fasikulasyon diye geçiyor ve als tanısı için fazla önemi yok. Yani emgnizde fasikulasyon çıksa bile myokimik deşarj olarak çıkması muhtemeldir.als için fasikulasyon aranmaz. Denervasyon,fibrilasyon aranır.

      • Bvars dedi ki:

        Bu arada myokimik deşarj hakkında pek bilgim yok ama zararsız oldugunu duymuştum. Belkide başka bir durumdan kaynaklıdır ama dedigim gibi fssikulasyon genelde iyi huylu oluyor.

      • Nadir dedi ki:

        Anladım teşekkür ederim o zaman güç kaybı olmadan EMG çektirmek yada doktordan EMG istemek pek doğru olmaz.

        • Bvars dedi ki:

          1. Klinik ve net belirti güç kaybıdır. Güç kaybı olmadığı sürece korkmayın.

          • Nadir dedi ki:

            Teşekkürler Bvars. Elde güç kaybı için anahtar çevirmek kavanoz açmak yazı yazmak gibi örnekleri yazmıştınız. Ayakta güç kaybı için hangi testleri önerirsiniz daha önce topukta yürüme parmak ucunda durmayı söylemiştiniz yeterli midir acaba

  11. Ragnaristlove dedi ki:

    Herr hocam bana twitterdan ulaşabilir misin? Ragnaristlove ben umarım hatırladın konuşmuştuk.

  12. Bvars dedi ki:

    Nadir bey. Ayağınızda güç kaybı alsden kaynaklı bir durum ise parmak ucu yere sürter merak etmeyin. Dediğimi 2 test (topuk ve parmak ucu yürüyüşü) bunun için yeterlidir.

  13. Seda dedi ki:

    Merhaba ağız içindeki amalgam dolgular bu belirtileri gösterir mi yada bu civa gibi maddeler nörolojik etkiler yaratır mi

  14. gülay dedi ki:

    merhaba
    İstanbul’da iyi bir nöroloji doktoru önerisi
    olan var mı?
    Namık Kemal Üniversite hastanesinde asistan doktor doğru düzgün bir açıklama yapamıyor.
    İyi bir doktorun bilgisine ihtiyacım var.

    • Bvars dedi ki:

      Gülay abla prof. dr Halil Atilla Idrisoğlu var. Galiba MS ve ALS konusunda çalışmalar yapıyor. Tabii minimum 800 lirayı gözden çıkartın.

      • Bvars dedi ki:

        Muayene ücreti 800 lira dedim çünkü bildiginiz gibi hersey zamlanıyor. Ücret daha düsukde olabilir daha yüksektr olabilir. Eğer bu doktora gidecekseniz maddi açıdan hazırlıklı olun. (Bu arada Halil Atilla Idrisoğlu emg yapamıyor diye biliyorum)

        • Gülay dedi ki:

          Neden emg yapamıyor acaba?
          Burda bir doç dr bir nöroloğun muayenehanesine gittim.
          Ücreti 1000 lira.
          Saçma sapan bir doktor çıktı. Tamamen alternatif tıbba yönelmiş doktor. Sibo testi yapalım. Başka bir test daha var anlamadım. Bu testler 10 bin tutuyor.
          İyi olacak olsam eyvallah.

        • Gülay dedi ki:

          Biraz araştırdım bu doktoru iyi bir nöroloğa benziyor. Emg neden yapamadığını anlayamadım.Acaba çok çok iyi bir doktorda emg ye gerek mi duymuyor?

          • Herr (Masum Bir Ayı) dedi ki:

            Gülay Hanım Bakırköy Nöroloji Merkezinde Dr Ahmet Altunhalka var. Hem iyi emg yapar hem de muayene eder. fakat sizin de tahmin edebileceğiniz gibi fiyatı tuzludur. Eğer İstanbul’da devlet hastanesine gidecekseniz hiç zahmet etmeyin çünkü Tekirdağdakilerden farkı yoktur

            Bu arada twitter soran Ragnaristlove kardeşim şu anda Rusya’da olduğum için twittera vpn ile dahi giremiyorum kusura bakmayın.İnşallah Türkiyeye döndükten sonra sana yazacağım.

          • Bvars dedi ki:

            Gülay abla Prof Halil Atilla hoca nörofizyoloji uzmani degil bu yüzden emg çekemiyor. Herr hocamın dedigi doktor da çok kaliteli doktordur. Bu arada Herr ciddiyim birsey oldu sandım twitterdan da mesajlarim gitmiyordu gerçekten başına birsey geldi sandım ama öyle değilmiş :)

  15. Herr (Masum Bir Ayı) dedi ki:

    Dr Ahmet Altunhalka bana bizzat eski Galatasaralı futbolcu ALS hastası İlyas Tüfekçi tarafından tavsiye edilmiş olup , kendisi emg yoluyla her yıl maalesef birçok kişiye ALS teşhisi koymaktadır. Gülay Hanım ayrıca İzmir’e gitme şansınız varsa orada da Burhanettin Uludağ var hem muayene hem emg yapıyor.

    • Gülay dedi ki:

      Bütün nöroloji doktorlarının emg çekebildiğini düşünmüştüm. Tavsiye ettiğiniz doktorları araştıracağım. İstanbul bana yakın olduğu için tercih ediyorum. Şu yaşıma kadar böyle saçma bir şey yaşamadım.
      Bazı geceler asla uyutmuyor. Tam uykuya geçeceğim zaman ayaklarımda atmalar başlıyor. Ayağımı bir bez parçasıyla bağlıyorum. Belki saçma ama kendimce çözüm bulmaya çalışıyorum. Ama en rahatsız edici olanı yanaklarımın dudak ve hatta burnumun içinin seğirmesi. Bazen anlık dilimde hissediyorum.
      Uykusuzluk hayatımı dahada zorlaştırıyor.
      Bence iyi bir doktor sadece bilgisi iyi olan değildir. Hasta ile doğru bir iletişim kuran, durumu hakkında onu bilgilendiren iyi bir doktordur.
      Maalesef benim karşıma ilk günden böyle bir doktor çıkmadı. Belkide bu yüzden bu durumu kafamda bitiremediğim için hala sürüncemedeyim.
      Evet üni hastanelerinde hasta sayısının çok olmasından, zaman yetersizliğinden dolayı hasta bilgilendirilemiyor. Ancak bilgi yetersizliği hastayı Google da hastalığı araştırmaya itiyor.Bu sorunu daha da derinleştiriyor.

      • Bvars dedi ki:

        Gülay abla benim bir sorunum yoksa sizin dahi yoktur. 7/24 durmadan seğiriyorum. Artık düşünmezken bile seğiriyor. Kaslarıma vurduğumda seğiriyor ve buda riskli bir durum. Ama ben ümidimi kaybetmedim sizde kaybetmeyin..

        • Gülay dedi ki:

          Canım benim durumumda seninle aynı. Sadece benim yaşım senden büyük. Düşünüyorum bunun bir sebebi olmalı.Belki bir şeylerin eksikliği belki fazlalığı.
          Sonuçta vücudumuz bir uyarı veriyor bize.
          Sadece als yi düşünmüyorum. Bi sürü hastalık sendrom var. Neden olduğunu bilebilecek ( fizyolojik mi psikolojik mi) bir doktora ihtiyaç duyuyorum. Çözüme ulaşmak için önce sebeplerini bilmek gerekir. Yoksa yıllarca seğirir dururuz.

          • Herr (Masum Bir Ayı) dedi ki:

            Gülay Hanım kan tahlili yaptırdınız mı hiç acaba yakın zamanda ??

          • Bvars dedi ki:

            Fasikülasyonların yani seğirmelerin sebebini kimse bilemiyor proflar dahi… bu yüzden üzerine çok düşmeyin derim.

        • Melissa dedi ki:

          Bendede aynisi Verfügung her yer segiriyor

  16. Gülay dedi ki:

    Kan tahlilimde biraz demir ve folat eksikliği vardı. Bu neredeyse 3 ay önceydi. Demir ve folat takviyesi aldım. Bir işe yaramadı.
    Sadece d vitaminine bakılmamış.
    Oda düşük değildir. Yaz boyu arazi çalışmalarım da bol bol güneşlendim.
    Yani bilmiyorum detaylarla uğraşırken belki resmin genelini göremiyor olabilirim.
    Yardımlarınız ve sabrınız için teşekkürler.

    • Herr dedi ki:

      Estağfurullah Gülay Hanım sorunuz olursa yazın her zaman yardımcı olurum. Yaşça büyüğümsünüz sonuçta ve emin olun ki sizi çok iyi anlıyorum

  17. Şule dedi ki:

    Yürürken bir bacağım tutuluyor kramp tarzı bişi giriyor ben artık çok yoruldum bu hastalık olabilir daha önce böyle bişi yaşamadım dilimdeki fasikülasyonlar bike böyle korkutmadı

    • gülay dedi ki:

      Ne yaşarsak yaşayalım her şeyi bu hastalığa yoruyoruz.Sürekli korku halindeyiz sürekli teyakkuzdayız.
      Böyle yaşamak çok yorucu .

    • Herr ( Masum Bir Ayı) dedi ki:

      Şule Hanım normal bir hızla yürürken bir bacağınız istemsiz bir şekilde aşağı mı bükülüyor ?

  18. Bvars dedi ki:

    Arkadaşlar als dışında bilinmeyen,bilinen,hafif geçen yüzlerce kas hastalığı var. Kas hastalıkları sadece dmd als sma ile sınırlı değildir. Siz bence gençlerde milyonda 1 görünen,yaşlılarda 100 binde 1 görünen bir hastalığı kafanıza takmayın bence çünkü bu ihtimal gercekten cok cok zor. Klinik Güçsüzlügünüz olsa bile bunun çok sebebi var. Als en son seçenek doktorlar için. Fazla kafanıza takmayın :)

  19. cafer dedi ki:

    sa beyler benim seğirmeler baya bi geçti 7 ay oldu ama çok sinirbozucu ve korkunç bi olay var ellerimi birbirine vurunca yada koluma bacağima üst üste vurunca seğirme oluyor googleden baktım eğer kolunuza bacağınıza çekiçle veya yumrukla vuruyorsanız sonrasında seğiriyorsa als riskiniz olabilir dedi çok korkuyom bu gibi durum yaşayan veya bilen varsa lütfen yazsın iyi günler

    • Herr ( Masum Bir Ayı) dedi ki:

      Cafer Bey seğirmelerinizin üzerinden 7 ay geçmesi güzel. Kritik evreyi atlatmışsınız. Bir de yaşınız gençse daha da iyi. Kolunuza veya bacağınıza vurunca vücudunuzda seğirme meydana gelmesinin ALS ile zerre kadar alakası yok.Hiçbir seğirme tipi doğrudan ALS olduğunuz anlamına gelmez.En önemli belirtiler kas erimesi ve klinik güçsüzlüktür.

      • Sym dedi ki:

        Arkadaşlar bugün artık bilmem kaçıncı defa norolojiye gittim ve normal emg yapıldığını ama iğneli emg yapılmadığını söyledim yaptiircam artık tahammülüm kalmadı acabalardan als mi miyastenia mi yoksa hicbisey mi diye düşünmekten yoruldum düşünceler beynimizi yönlendirir ve beynimiz bu gerçekmiş gibi ona göre hareket eder
        İğneli emg çektiren var mı aciyor mu

        • Herr dedi ki:

          Şeyma hanim iğneleri bacak üstleri gibi kaba etlerinize batırırken acımıyor fakat baş parmak ile işaret parmağı arasına takılan iğneler acıyor. Ayrica dil kokunuze batirirlarsa da acıyor

        • Gülay dedi ki:

          Ben yaptırdım. Acımıyor. Hatta baş parmakla işaret parmağı arasınada yapıldı oda acımadı.

          • Herr ( Masum Bir Ayı) dedi ki:

            Cesaretiniz için tebrik ederim Gülay Hanım. Hangi doktora yaptırdığınızı öğrenebilir miyim acaba eğer sizin için de uygunsa. Sonuç tertemiz değil mi ?

          • Gülay dedi ki:

            Namık Kemal üniversitesi prof dr nilda Turgut.
            Benim canım tatlı değildir. Öyle iğne falan beni korkutmaz. Kadınlar acıya daha dayanıklıdır.
            Bende girmeden önce ekşi sözlükte okumuştum.Çok acıyor öldüm bittim diyenler çoktu.
            Ben sadece sinek ısırığı gibi hissettim.

  20. Herr (Masum Bir Ayı) dedi ki:

    Gülay Hanım eğer doktorunuz dil kökünüze ve sırt kaslarınıza bakmadıysa ve emg maksimum 5-10 dakika sürdüyse İstanbul’da tavsiye ettiğim doktorlara emg için gitmenizi tavsiye ederim. Fakat tabi siz bilirsiniz. Ben 19 yaşımdayken belirtilerim başlamıştı cesaret edip 21 yaşında emg yaptırabilmiştim :=) Allah şifa versin ve geçmiş olsun.

    • Gülay dedi ki:

      Ben 2 sene sonra emg yaptırmadı heralde. 2 sene iyi bir zaman.
      Benim emg elektrikle beraber 20 dakika sürmüştür. O elektrik daha rahatsız ediciydi benim için. Benim eller ayaklar bacaklar ve kollara yapıldı. 10 nokta. Hepsi normaldi. Dil köküne neden yapılıyor bilmiyorum. Benim dilim seğirmiyordu. Sol elimde başlamıştı ilk. Kısa sürede ayaklar bacaklar kolları sardı.
      Emg den bir süre sonra yüzümde de olmaya başladı.
      Sadece ellerim ve ayaklarımda kiler gözle görülüyor. Vücudumdakiler görülmüyor. Sadece sanki bir şey değmiş yada nasıl desem sinek konuyormuş hissi oluyordu.
      Dr Ahmet altunhalkadan 26 eylüle randevu aldım.
      Kendiside emg yapmak isteyecektir.
      Artık vudu bebeğine döneceğiz ama iyileşmenin ilk şartı kendimi bir şeyim olmadığına ikna etmek.
      Sizlerde hep söylüyorsunuz bunu ama insanoğlu başkalarının yaşadıklarından tecrübe edinecek kadar akıllı değil.
      İllaki kendi yaşayıp öğrenecek.

      • Bvars dedi ki:

        Gülay abla dil kökü als için riskli bir kas oldugundan önemli diye biliyorum. Dr.Altunhalka çok kaliteli doktordur detaylı emgnizi yapacaktır muhtemelen.

        • Gülay dedi ki:

          Dilinde seğirme olanlar als açısından daha mı riskli oluyor?

          • Herr ( Masum Bir Ayı) dedi ki:

            Gülay Hanım şöyle açıklayayım dilinizde seğirme başlaması als nin bulbar formunda oluyor ve bu formda als hastaları en fazla 1 yıl yaşayabiliyor ve seğirmelerden çok kısa bir süre sonra peltek bir şekilde konuşmaya başlıyorlar. Daha sonraki aşamada ise tamamen konuşamaz hale geliyor ve yemek yiyemedikleri için boğazlarına ameliyat yoluyla delik açılıyor ve sıvı bir şekilde besleniyorlar. Çok nadir görülen fakat als nin en ölümcül formu. Çoğu doktor eğer dilimde seğirme ve konuşma bozukluğum, yutma problemelerim yok vs demezseniz dil kökünüze emg yapmıyor.

  21. Gülay dedi ki:

    Çok şükür bende bunların hiç biri yok. Bende seğirmeler hipertiroidi teşhisi konulmasından sonra başladı. Yüksek ihtimal hipertroit buna sebep oluyormuş. Doktorların söylediği bu. Hipertroit covide yakalanmamdan hemen sonra başladı. Yani küçük bir taş yerinden oynayınca bütün dengeler alt üst oldu.
    Ama sanırım bfs de de bazı kişilerde dilde seğirme oluyormuş.

    • Herr ( Masum Bir Ayı) dedi ki:

      Ben de doktorlarınız ile aynı düşüncedeyim tabi benim düşüncemin hiçbir önemi yokta neyse. Sizden ricam eğer sizin için de uygunsa Dr ahmet altunhalka’nın size çekeceği emg sonucunu bizimle bu site üzerinde paylaşabilir misiniz ?

    • kevserkaragoz dedi ki:

      bendede dilde ve her yerde seğirme var bende hipotiroit var ama hipıtiroitte seğirme yapar mı acaba

  22. Melissa dedi ki:

    Arkadaslar dilde segirme olan varmi? Benim dilim yaklasik 1 senedir segirme oluyor

  23. Bvars dedi ki:

    Herr hocam bana bir dargınlığın yok değilmi? Ters bir şey yaptıysam özür dilerim..

    • Herr ( Masum Bir Ayı) dedi ki:

      Estağfurullah bvars hocam neden dargınlığım olsun ki size karşı? Neden böyle düşündünüz ki ??

      • Bvars dedi ki:

        ne bileyim hocam içimden geldi böyle bi soru sormak. ters birsey yaptığımı düşündüm ama öyle değilmiş :)

        • Herr (Masum Bir Ayı) dedi ki:

          Rusya Federasyonu’nunda bulunduğum yurtta internet bazen çekiyor bazen çekmiyor zaten twitter, face, whatsapp vs hepsi yasaklı. Türkiye’ye dönünce twitterdan konuşuruz tekrardan

  24. VEYSEL DERE dedi ki:

    segirmesi düzelen ben görmedim
    fakat sanırım söyle bir durum olusuyor mesela fibremiyalija hiç bulgu vermez hayalet hastaşık der işin iç,inden cıkarlar segırme olayııda bu bence tıbbın çözemedıgı bir hastalıgın arkasına saklanmalarından birisi ne derler fazla cafein yada megnezyum az vücütta yanlız söyle bırsey var bilinçaltı bu segirme olayını fena depoluyor hiç segırmedıgım zamanlar bıle oluyor ama sonunda mutlaka ufak tefek kaslar atıyor bilinçaltı sinyali çakıyor bana ben gıtmedım burdayım ve senınle kalmaya devam edıcem ıste bu kısımı çözemıyorlar olay nörolojık durumdan psikolojik duruma geçiyor heleki als segırmesı bu dıyen korkan kısılerde bilinçaltı bunu muazzam depoluyor

  25. Veysel dere dedi ki:

    Ben hep dosdoğru anlatırım yasyamuk anlatmam

Bir Cevap Yazın